Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și-au încordat mușchii, la Bruxelles: Mike Pompeo s-a DEZLĂNȚUIT împotriva Uniunii Europene

Donald-Trump-vs-Mike-Pompeo

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a cerut marţi, într-un discurs susţinut la Bruxelles, să fie combătute ţări precum Rusia, Iranul sau China pentru nerespectarea tratatelor internaţionale, dar în acelaşi timp el a criticat multilateralismul despre care consideră că aduce mai multe avantaje ''birocraţilor'' decât cetăţenilor, consemnează agenţia EFE.

''Atunci când sunt încălcate tratatele, trebuie combătuţi infractorii'', a spus şeful diplomaţiei americane în discursul rostit la centrul de studii German Marshall Fund al SUA la Bruxelles, el venind în capitala belgiană pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO, scrie agerpres.ro.

Citește și: Șoc la Marea Neagră! Iohannis a convocat CSAT-ul

Unul din subiectele aflate pe agenda acestei reuniuni ministeriale este nerespectarea de către Rusia a Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), document pe care din acest motiv SUA intenţionează să-l denunţe.

Pompeo a subliniat în discurs că Rusia ''a invadat naţiuni suverane, precum Georgia şi Ucraina'' şi ''a încălcat de mulţi ani convenţia privind armele chimice şi tratatul INF''.

Citește și: Lovitură dură încasată de PRO TV! Ce a pățit televiziunea din Pache

''Tratatele trebuie ajustate sau abrogate. Administraţia noastră (americană) a renegociat ori s-a retras din tratate caduce sau păguboase'', a amintit Pompeo, dând exemplul acordului de la Paris privind schimbările climatice, care în opinia sa favorizează marii poluatori, cum este China.

Acestei ţări secretarul american de stat i-a reproşat că dezvoltarea ei economică nu a condus la ''îmbrăţişarea democraţiei şi stabilităţii regionale, ci a amplificat represiune politică şi provocările regionale'', în timp ce guvernul chinez a profitat de pe urma ''vidului normativ'' al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ''a impus restricţii, a transferat forţat tehnologii şi a furat proprietate intelectuală''.

Citește și: Mare atenție! Cei care au centrale termice sunt vizați! Lovitură dură pentru aceștia

Pompeo a acuzat şi Iranul că încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi că minte inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la programul său nuclear, dar şi că ''eludează sancţiunile'' americane.

Şeful diplomaţiei americane a criticat de asemenea organizaţiile internţionale precum ONU, Uniunea Europeană, Uniunea Africană, Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială. ''Organismele internaţionale trebuie să contribuie la facilitarea cooperării pentru impulsionarea securităţii şi a valorilor lumii libere, în caz contrar să fie reformate sau desfiinţate'', a indicat Pompeo.

Citește și: Guvernul face anunțul! Aceste persoane vor primi bani. Vezi dacă te numeri printre ele

''După terminarea Războiului Rece, am lăsat nouă ordine mondială să înceapă să se corodeze (...) Multilateralismul este adesea văzut ca un scop în sine (...) Se presupune că cu cât semnăm mai multe tratate, cu atât vom fi mai în siguranţă, că cu cât avem mai mulţi birocraţi, cu atât lucrurile vor fi mai bine făcute. A fost vreodată adevărat aşa ceva ?'', s-a întrebat Pompeo, înainte de a puncta faptul că ''problema centrală de care ne lovim este dacă sistemul, cum este el configurat în prezent, funcţionează pentru toţi oamenii acestei lumi''.

Cât despre Uniunea Europeană, şeful diplomaţiei americane a admis că aceasta a creat o ''mare bogăţie pentru tot continentul'' şi că SUA, fiind primul partener comercial al UE, ''a beneficiat enorm în urma succesului său''. ''Dar Brexitul, dacă nu şi alte lucruri, a fost un avertisment public'', a completat Pompeo.

Citește și: Cea mai scumpă parcare din România este goală. De ce se întâmplă asta

''Garantează UE că interesul ţărilor şi al cetăţenilor lor prevalează în faţa birocraţilor de aici, de la Bruxelles ? Acestea sunt întrebări valabile'', a subliniat el.

Vorbind apoi despre NATO, secretarul de stat american a descris această organizaţie drept o ''instituţie indispensabilă'', ''cea mai mare alianţă din întreaga istorie'', estimând de asemenea că niciodată nu a existat o alianţă ''mai puternică şi mai paşnică''. Iar preşedintele Donald Trump ''redă Statelor Unite rolul lor tradiţional de lider central al lumii'', a conchis Pompeo în discursul său.

Citește și: Vești bune pentru români! Și se pregătește o surpriză de Crăciun .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.