Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îi sancţionează pe vicepreşedintele Paraguayului şi pe fostul şef de stat pentru corupţie

Operation World
Paraguay

Washingtonul i-a sancţionat pe actualul vicepreşedinte al Paraguayului şi pe fostul şef de stat al ţării pentru corupţie, a anunţat joi secretarul de stat american Antony Blinken, citat joi de DPA.

Vicepreşedintele Paraguayului Hugo Velazquez şi Horacio Cartes, care a fost preşedinte al ţării sud-americane din 2013 până în 2018, au fost sancţionaţi "pentru implicarea lor în corupţia sistemică ce a subminat instituţiile democratice din Paraguay", a declarat Blinken într-un comunicat.

Anul trecut, SUA au impus restricţii de viză pentru Cartes şi Velazquez pentru corupţie, potrivit Agerpres.

"Guvernele trebuie să răspundă în faţa popoarelor lor şi să nu fie manipulate în beneficiul unei elite politice corupte", a spus Blinken într-o postare pe Twitter.

Ca urmare a sancţiunilor, bunurile celor doi în Statele Unite vor fi îngheţate şi cetăţenilor americani li se va interzice să facă afaceri cu ei.

Potrivit Statelor Unite, Cartes "s-a angajat într-un model concertat de corupţie" înainte, în timpul şi după mandatul său de preşedinte.

"Timp de mai bine de un deceniu, Cartes şi-a folosit bogăţia dobândită ilegal şi influenţa pentru a-şi extinde puterea politică şi economică asupra instituţiile din Paraguay", a declarat Blinken într-un comunicat prin care a anunţat sancţiunile.

"Velazquez s-a implicat pe scară largă în practici corupte, inclusiv trafic de influenţă şi luare de mită. În timp ce era vicepreşedinte al Paraguayului, Velazquez a acţionat pentru a interfera cu procesele legale, pentru a se proteja pe sine şi asociaţii delincvenţi de investigaţii şi i-a ameninţat pe cei care i-ar fi putut expune activitatea criminală", a adăugat Blinken.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, Cartes şi Velazquez "au legături" cu mişcarea şiită Hezbollah, desemnată de Departamentul de Stat american drept organizaţie teroristă străină.

Hezbollah "a organizat cu regularitate evenimente private în Paraguay, unde politicieni încheie acorduri în schimbul unor favoruri, vând contracte de stat şi discută eforturile de aplicare a legii în schimbul mitei", a declarat trezoreria, adăugând că "reprezentanţi atât ai lui Cartes, cât şi ai lui Velazquez au luat mită la aceste întâlniri".

Potrivit presei paraguayane, Velazquez şi Cartes au respins acuzaţiile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.