Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA în epoca Joe Biden: După ruperea relațiilor cu Rusia, a venit și rândul Chinei

sua china

Relaţia Chinei cu SUA este în "impas" şi se confruntă cu "dificultăţi serioase", i-a spus luni adjunctului secretarului de stat al SUA un oficial de rang înalt de la Beijing cu prilejul unei vizitei în ţara sa, relatează dpa.

Adjunctul ministrului de externe Xie Feng i-a transmis aceste lucruri lui Wendy Sherman, cel mai înalt oficial american care vizitează China de când Joe Biden a devenit preşedinte al SUA.

"Îndemnăm SUA să-şi schimbe mentalitatea greşită şi politica periculoasă", a spus Xie. El a mai spus că o campanie este în curs pentru a distruge China.

Unii americani portretizează China drept un "duşman imaginar", iar "demonizarea" Chinei ar putea fi o tentativă a SUA de a distrage publicul de la chestiuni interne, a afirmat Xie.

Mai târziu, Wendy Sherman s-a întâlnit cu ministrul de externe, Wang Yi, prilej cu care conversaţia s-a axat puternic pe drepturile omului, potrivit părţii americane.

"Ea a ridicat preocupările noastre privind drepturile omului, inclusiv reprimarea antidemocratică din Hong Kong, genocidul în desfăşurare şi crimele împotriva umanităţii din Xinjiang, abuzurile din Tibet, restricţionarea accesului media şi libertatea presei", se menţionează într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Presupusele legături între Beijing şi infractorii cibernetici au fost de asemenea aduse în discuţie, la fel ca şi legalitatea multora dintre pretenţiile chineze asupra insulelor din apele înconjurătoare, inclusiv la Taiwan.

Potrivit comunicatului, Wendy Sherman a ridicat, de asemenea, subiectul cetăţenilor americani şi canadieni deţinuţi în prezent în China în cadrul unor dispute mai ample şi a reamintit Beijingului că oamenii nu sunt "monede de schimb".

De asemenea, ea a îndemnat China să permită continuarea investigaţiilor asupra originii COVID-19, despre care aproape toţi oficialii din domeniul medical susţin că a pornit din China. De când China a reuşit să aducă sub control pandemia anul trecut, nu a fost deloc înclinată să vorbească despre originile sale probabile pe teritoriul său şi chiar a încercat să sugereze scenarii alternative.

Wendy Sherman a încercat însă să ridice şi o serie de chestiuni în care cele două ţări ar putea coopera, printre care schimbările climatice, proliferarea armelor, Afganistan şi Myanmar.

Ca măsură de precauţie din cauza pandemiei de coronavirus, întâlnirile au avut loc nu la Beijing, ci la circa 130 km distanţă de capitala chineză, în oraşul Tianjin din nord-estul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.