Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA încearcă să evite distrugerea totală a Siriei

kerry

Statele Unite ale Americii încearca sa evite distrugerea totala a Siriei si consecintele sale pentru regiune, precum si valul de migranti suplimentari pe care l-ar antrena, a declarat luni, la Madrid, secretarul de stat american John Kerry, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Washingtonul considera ca are responsabilitatea 'de a încerca sa evite distrugerea totala si completa a Siriei', a declarat el, confirmând ca zilele urmatoare va avea loc o reuniune cu oficiali rusi, turci si sauditi în încercarea de a se gasi o solutie la conflictul sirian.

'Nivelul imigratiei în Europa este periculos' din cauza dificultatii de absorbtie si 'amenintarea de a vedea mai multi (refugiati) sosind, daca violentele continua în Siria, este reala', a avertizat secretarul de stat.

Totodata, John Kerry si-a exprimat temerea ca prin interventia sa în conflict, Rusia urmareste 'doar mentinerea la putere' a presedintelui sirian Bashar al-Assad, ceea ce, în opinia sa, nu va face decât 'sa atraga mai multi jihadisti si sa creasca numarul de refugiati'. În schimb, a adaugat el, o alta cale este posibila daca Moscova doreste o solutie politica si sa combata în acelasi timp Daech (acronimul în araba pentru Statul Islamic).

Totodata, John Kerry a cerut sa se puna capat violentelor între Israel si palestinieni, facând apel la cele doua tabere sa dea dovada de 'retinere' si confirmând ca se va întâlni zilele urmatoare cu premierul israelian Benjamin Netanhayu, în Germania, si cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas în Orientul Mijlociu.

'Dorim restabilirea pacii si oprirea violentelor', a mai spus Kerry, în cadrul unei conferinte de presa la Madrid alaturi de omologul sau spaniol Jose Manuel Garcia Margallo.

Seful diplomatiei americane, care nu s-a mai întors în Israel si teritoriile palestiniene din iulie 2014 dupa esecul procesului de pace, a vorbit de asemenea despre regulile care guverneaza Esplanada Moscheilor din Ierusalim, asa-numitul 'statu quo'.

'Israelul întelege importanta statu quo-ului', a spus Kerry.

'Nu, noi nu dorim o modificare (a regulilor statu quo-ului), nu suntem în cautarea unei interventii din afara sau a altora', a avertizat secretarul de stat, facând aluzie, fara a mentiona în mod explicit, la ideea unei prezente internationale pe Esplanada Moscheilor atribuita Frantei si respinsa de statul israelian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.