Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA își recheamă ambasadorul din Sudanul de Sud pentru consultări după eşecul formării unui guvern

SUA şi-au rechemat ambasadorul din Sudanul de Sud pentru a 'reexamina' relaţiile cu această ţară aflată în război după eşecul formării unui guvern de unitate naţională la termenul stabilit anterior, a anunţat luni Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Ambasadorul Thomas Hushek a fost rechemat "pentru consultări legate de recentul eşec al părţilor de a forma un guvern interimar de uniune naţională" înaintea datei limită de 12 noiembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Morgan Ortagus, într-un comunicat.

'Vom reexamina relaţia noastră cu guvernul din Sudanul de Sud', a avertizat într-un mesaj pe Twitter secretarul de stat Mike Pompeo.

Preşedintele sudanez Salva Kiir şi liderul rebelilor Riek Machar au avut termen până la 12 noiembrie să depăşească divergenţele dintre ei şi să formeze un guvern de uniune pentru a evita ca acest tânăr stat independent să nu se afunde într-un conflict la scară mare. Dar ei au eşuat în acest demers şi şi-au fixat un nou termen de 100 de zile pentru formarea unui nou guvern.

Citește și: Australiancă acuzată de crimă, după ce fetiţele sale au fost descoperite moarte în maşina sa, lăsată în căldură

Pe măsura apropierii datei limită, Statele Unite - care s-au numărat printre principalii susţinători ai independenţei Sudanului de Sud în 2011 - şi-au exprimat îngrijorarea, lăsând să planeze ameninţarea cu sancţiuni în cazul în care liderii acestei ţări nu reuşesc să formeze un guvern.

Washingtonul are 'numeroase instrumente la dispoziţie şi nu va ezita să le utilizeze', a avertizat la mijlocul lunii noiembrie un înalt responsabil al Departamentului de Stat responsabil de Africa, Tibor Nagy.

'Cei doi lideri, şi folosesc ghilimelele când spun 'lideri', se pare că sunt clar destul de mulţumiţi de situaţia actuală', a afirmat el. 'Comunitatea internaţională furnizează hrană, medicamente şi toate bunurile de primă necesitate (Sudanului de Sud), o responsabilitate ce ar trebui în mod normal să revină guvernului. Pe scurt, ei nu fac nimic', a denunţat oficialul american.

Statele Unite oferă Juba aproximativ 1 miliard de dolari pe an, în mare parte ca ajutor umanitar.

Nu este prima oară când Salva Kiir şi Riek Machar nu reuşesc să pună în aplicare un acord de pace pe care ei înşişi l-au semnat. Neîncrederea dintre cei doi este profundă, iar războiul a izbucnit în decembrie 2013, când Kiir, un Dinka, l-a acuzat pe Machar, pe atunci vicepreşedintele său, membru al grupului etnic Nuer, de a fi orchestrat o lovitură de stat.

Conflictul, marcat de atrocităţi în masă, s-a soldat cu aproximativ 380.000 de morţi şi a forţat patru milioane de persoane să-şi părăsească locuinţele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.