Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Mai este capabil Trump să își controleze propriul partid?

Infostormer.Com
Trump Buldozer

Astăzi, marți 28 martie, va avea loc o întrunire a conducerii Partidului Republican din SUA în care se va decide agenda parlamentară a partidului pentru următoarele luni. După eșecul revizuirii Obamacare (echivalentul Legii Sănătății) unificarea apartidului s-ar putea dovedi extrem de grea.

De ce a eșuat revizuirea Obamacare?

În primul rând trebuie să observăm că proiectul prin care președintele Trump și Paul Ryan au urmărit revizuirea Obamacare a fost un act bugetar și nu un act legislativ general. Cei doi au recurs la acest mod din motive procedurale. Partidul Democrat (de opoziție) are posibilitatea de a bloca legi în Senat prin metoda "Filibuster" (ocuparea tribunei de un senator, sau mai mulți, dispuși să vorbească "la infinit", până când majoritatea renunță la propunere). O lege cu efecte strict bugetare, în schimb, nu poate fi oprită în acest mod. Astfel, propunerea republicanilor nu urmărea anularea prevederilor legii semnate de Obama ci doar re-alocări de buget. Americanii pot fi ciudați în felul acesta. Dar soluția celor doi nu prea permite propuneri pozitive, cum ar fi aceea de a încuraja concurenta între asiguratori din state diferite. Trump și Ryan au spus că aceste propuneri vor veni în fazele doi și trei ale revizuirii fără să dea detalii. Astfel limitată, propunerea republicanilor a părut, poate, chiar mai slabă decât era cazul.

Și, în opinia specialiștilor, propunerea era destul de slabă oricum. Conform unui birou nepartizan de analiză bugetară al Congresului american, s-ar fi ajuns în situația ca 24 milioane de americani să rămână fără asigurare până în 2026. De asemena, beneficiile celor bătrâni (și, implict, mai bolnavi) ar fi scăzut, în timp ce mai cei mai bogați ar fi primit beneficii fiscale substanțiale.

Trebuie înțeles și că Obamacare are deja o vechime de șapte ani, astfel încât mulți americani au putut să aprecieze beneficiile. Mulți din acești americani sunt chiar alegători ai lui Trump. Este adevărat că, deocamdată, electoratul lui Trump nu a protestat în nici un fel, având  în continuare încredere în cuvântul președintelui cum că proiectul de revizuire le va ușura viața. Dar, în timp, adevărul ar fi ieșit la lumină. De aceea, mai mulți comentatori cred că, până la urmă, Trump beneficiază de acest blocaj. Dând vina pe Congresul American, el nu mai trebuie sa dea socoteală nici în fața alegătorilor mai degrabă săraci care au dorit so viață mai bună, dar nici în fața alegătorilor ideologizați care doresc limitarea cheltuielilor bugetare indiferent de consecințe.

În sfârșit, dar cel mai important, membrii Camerei Reprezentanților nu s-au putut pune de acord. Membrii mai moderați, îngrijorați că alegătorii lor ar putea rămâne fără asigurare, au dorit să existe doar schimbări moderate. În  același timp, Adunarea Libertății (Freedom Caucus) un grup de deputați ultraconservatori apropiați de Tea Party, au dat semne că nu vor vota decât o abolire completă a sistemului de asigurări obligatorii introdus de președintele Obama.

Ce urmează

În Partidul Republican există ce puțin trei grupuri majore, parțial suprapuse.

  • Republicanii "tradiționali", mai înclinați spre dialog și compromis. Char dacă, în timp, ei au alunecat spre dreapta pentru a nu pierde voturi în alegerile preliminare, radicalismul și impredictibilitatea președintelui Trump îi incomodează.
  • Ultraconservatorii, apropiați de mișcări precum Tea Party și organizații precum Heritage Foundation. Susțin o tăiere cât mai drastică a oricărei cheltuieli a statului, adeseori fără să țină seama de consecințe.
  • Cei apropiați de Trump. Un număr destul de mic sunt apropiați de Trump din convingere, dar mulți depind de el dacă doresc să fie realeși. Alegeri congresionale parțiale au loc la fiecare doi ani. Aceștia se suprapun parțial cu cele două categoriide mai sus.

Din aceste trei grupuri (la rândul lor împărțite în grupuscule) Donald Trump trebuie să facă un singur partid.

Citiți și:

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.