Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul american - ultimul obstacol în fața lui Trump? (presa americană)

www.stirileprotv.ro
Donald Trump fiu

Donald Trump are președinția SUA,  este pe cale să facă numiri inclusiv la Curtea Supremă, republicanii controlează ambele camere legislative. Ce mai stă în calea puterii sale? Conform unor analize... Senatul.

UPDATE 29 iulie 2016: Articolul de mai jos a fost scris în ianuarie și îl reluăm pentru ca cititorii să poată înțelege mai bine mecanismele care au dus la înfrângerea suferită de președintele Trump în Senatul american pe tema asigurărilor de sănătate. Dintre cei nouă senatori democrați despre care scriam atunci că ar putea vota alături de democrați, trei (McCain, Collins, Murakovski) sunt aceia care au dat voturile decisive  pentru menținerea Obamacare.

Senatul american este, probabil, cea mai puțin democratic aleasă cameră din toate democrațiile moderne. Fiecare stat are 2 reprezentanți în Senat, fie că vorbim de California (aproape 40 de milioane) fie că vorbim de Wyoming (aproape 600 de mii). Asta poate rezulta într-o compoziție politică diferită față de cea a Camerei Reprezentanților. Chiar și atunci când un partid controlează ambele Camere, este probabil ca diversele opțiuni ideologice dintr-un partid să fie reprezentate în proporții diferite.

Acest fapt nu este o eroare ci ține de design. Părinții fondatori ai Americii, în esență niște intelectuali bogați, se temeau de puterea gloatei lipsită de rațiune, motiv pentru care au inventat celebrul sistem de „checks and balances”. Conform lui James Madison și John Jay un avantaj al reprezentării diferite a Senatului este aceea că protejează împotriva unor „acte legislative nepotrivite”:

„Nici un act sau rezoluție nu poate să treacă fără acordul, întâi, al majorității poporului și, apoi, a majorității statelor.(...) Trebuie să recunoaștem că acest sistem complicat de verificare [check] a legislației va fi, în unele cazuri, dăunător și [în altele] benefic. (...) Dar, pentru că marile state vor putea, prin puterea lor materială/economică [eng: over supplies] să contracareze abuzul statelor mici și, deoarece excesul de legislație pare să fie boala la care guvernarea noastră este cel mai expusă, această parte a constituției s-ar putea dovedi,. în practică, mai convenabilă decât pare acum.” (Federalistul, 62, citat pe pagina Senatului American).

Washington Post observă că nu ar fi prima dată când Senatul blochează ambițiile unui președinte proaspăt ales, printre victime fiind George W Bush, Bill Clinton sau chiar Barack Obama. Un rol major în controlul ambițiilor lui Trump l-ar putea avea însuși șeful grupului (majoritar) republican, Mitch McConnell.

„Am primit puterea pe timp limitat”, a spune el, „Cred că americanii vor rezultate, iar, după cum știți, în Senat nu poți obține rezultate fără cooperarea și participarea democraților.”

Mitch McConnell face aluzie la filibuster, procedura prin care un parlamentar sau grup de parlamentari poate alege să stea și să vorbească la tribună atât de mult încât majoritatea pur și simplu obosește și abandonează propunerea aflată pe ordinea de zi. Petru a anula un filibuster, este nevoie de 60 de din 100 (așa numita super-majoritate).

Oricum, majoritatea republicană este fragilă, departe de supermajoritate: 51-52 de voturi din 100, în funcție de unele procese electorale care încă nu s-au încheiat. Nu se poate deloc exclude situația în care un mic număr de republicani ar putea alege să voteze cu opoziția pe anumite legi. Sau... ar putea chiar bloca numirea unor membri ai cabinetului.

Conform Fivethirtyeight, există două grupuri de senatori care ar putea vota împotriva lui Trump. Un grup sunt cei ce candidează pentru re-alegere în state unde nu pot obține decât o majoritate fragilă și au nevoie de alegătorii independenți. Un alt grup sunt cei ce au o majoritate atât de clară încât nu au nevoie de sprijinul lui Trump.

Ținând cont și de alte criterii, cum ar fi poziția privind temele politice și gradul de sprijin arătat față de candidatura lui Trump, senatorii cei mai „sensibili” pentru Trump sunt următorii (un scor mai mic înseamnă o probabilitate mai mică de a fi loial lui Trump).

SENATORSTAT

an re-
alegere

acord
pe teme
sprijin
personal
motivație
electorală
SCOR
TOTAL
CollinsME20202.532.52.7
HellerNV20183.532.52.9
McCainAZ2022333.53.1
GardnerCO2020432.53.2
PortmanOH20223343.2
MurkowskiAK2022334.53.3
FlakeAZ20183.533.53.4
GrahamSC2020424.53.5
LeeUT20223.534.53.5

Și democrații sunt expuși la riscul de a vedea senatori defectând temporar în tabăra lui Trump. Dar, conform Fivethirtyeight, democrați au pierdut deja în alegeri senatorii pe care nu aveau bază, ceea ce le dă o siguranță sporită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.