Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, mișcare care anunță începerea războiului: își scot familiile diplomaților din Ucraina/ VIDEO

Captura Youtube
ambasada SUA ucraina

Executivul SUA a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la Kiev să părăsească Ucraina "din cauza ameninţării continue cu o operaţiune militară rusă", conform unui anunţ făcut duminică de Departamentul de Stat, informează AFP.

Personalul local şi cel neesenţial pot părăsi ambasada dacă doresc, iar cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina "ar trebui să ia în considerare acum" părăsirea ţării cu zboruri comerciale sau alte mijloace de transport, se adaugă în declaraţia Departamentului de Stat al SUA. De fiecare dată când americanii au semnale serioase că într-o anumită zonă încep conflicte armate, Departamentul de Stat cere familiilor diplomaților și cetățenilor americani să părăsească țara respectivă. 

"Situaţia de securitate, în special de-a lungul graniţelor ucrainene, în Crimeea ocupată de ruşi şi în (regiunea) Doneţk controlată de Rusia, este imprevizibilă şi s-ar putea deteriora în orice moment", se mai arată în comunicat, informează Agerpres. 

"Cetăţenii SUA din Ucraina ar trebui să ştie că o operaţiune militară rusă, oriunde în Ucraina, ar afecta grav capacitatea ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţa acordată cetăţenilor americani care părăsesc Ucraina", avertizează Departamentul de Stat.

Departamentul de Stat solicită comunităţii americane din Ucraina să se informeze despre "ce poate şi ce nu poate face guvernul american pentru a-i ajuta în timpul unei crize în străinătate". Totodată, este recomandată evitarea oricărei călătorii în Ucraina din cauza posibilităţii unui atac din partea Rusiei.

"Credem că o invazie rusă... s-ar putea întâmpla în orice moment", a declarat reporterilor un înalt oficial american."Statele Unite nu ar fi în măsură să evacueze cetăţenii americani în acest scenariu". Ambasada rămâne deschisă, iar Kristina Kvien, însărcinat cu afaceri,"rămâne în Ucraina", a adăugat acest oficial sub protecţia anonimatului. Ea a refuzat să precizeze numărul cetăţenilor americani din Ucraina dar, la începutul lunii decembrie, pentru CNN, subsecretarul de stat american Victoria Nuland estimase numărul acestora între 10.000 şi 15.000.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.