Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA recomandă țărilor occidentale repatrierea jihadiștilor străini din Siria

abcnews.com
trump

Statele Unite, care şi-au anunţat retragerea din Siria, le-a recomandat ţărilor occidentale, între care şi Franţa, să-şi repatrieze cetăţenii care au aderat la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în regiune înainte de a fi arestaţi de forţele kurde, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Scenariu halucinant! De ce nu ar vrea Klaus Iohannis să o numească pe Olguța Vasilescu la șefia Ministerului Dezvoltării

Decizia surpriză a lui Donald Trump de a retrage cei 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria şi care sprijină forţele arabo-kurde în lupta împotriva Statului Islamic a ridicat problema acestor jihadişti străini.

Franţa, afectată în ultimii ani de atacuri teroriste planificate uneori din Siria, este îngrijorată în legătură cu cei circa 130 de cetăţeni francezi reţinuţi de kurzi. Parisul se opune revenirii lor în ţară, preferând ca aceştia să rămână încarceraţi în Siria. Însă retragerea trupelor americane provoacă temeri privind eliberarea lor şi pericolul pe care aceştia l-ar putea reprezenta din nou.

Departamentul de Stat american a declarat miercuri pentru AFP că 'repatrierea combatanţilor terorişti străini în ţările lor de origine este cea mai bună soluţie pentru a împiedica întoarcerea lor pe câmpul de luptă'.

'Aceşti luptători reprezintă o problemă pentru întreaga comunitate internaţională şi este nevoie de o cooperare internaţională pentru rezolvarea ei', a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA.

'Politica guvernului american este de a încuraja ţările să-i repatrieze şi să-i aducă în faţa justiţiei pe cetăţenii lor' reţinuţi în prezent de forţele arabo-kurde şi 'să-şi asume responsabilitatea acestor combatanţi prin programe de reintegrare şi alte măsuri pentru a preveni implicarea lor în acţiuni de terorism', a adăugat el.

Această problemă spinoasă urmează să fie discutată la reuniunea din 6 februarie de la Washington a miniştrilor de externe din ţările membre ale coaliţiei care luptă împotriva Statului Islamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.