Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA recunosc: Rebelii sirieni pe care i-au antrenat au predat armele către Al-Qaida

Free Syrian Army soldiers in Idlib

Rebeli sirieni pregătiţi de Statele Unite au predat o parte a echipamentului lor, precum şi muniţie Frontului al-Nosra, aripa siriană a organizaţiei Al-Qaida, a recunoscut vineri Comandamentul militar american în Orientul Mijlociu (Centcom), potrivit AFP. 

Rebelii au informat armata americană că au predat "şase maşini de teren şi o parte a muniţiei lor unui intermediar suspectat că aparţine Frontului al-Nosra, cu alte cuvinte aproape 25% din echipamentul lor", aparent "pentru a fi lăsaţi să treacă", a indicat Centcom într-un comunicat. 

Dacă va fi confirmat, acest comportament "este foarte preocupant şi constituie o încălcare a regulilor" programului de pregătire a NSF (New Syrian forces, Noile forţe siriene), a subliniat în comunicat un purtător de cuvânt al Centcom, colonelul Patrick Ryder. 

Potrivit unui oficial american chestionat de AFP, niciunul dintre combatanţi nu a dezertat pentru a se alătura Frontului al-Nosra. 

Dar "nu ştim decât ce ne spun ei", a adăugat colonelul. 

Episodul marchează o nouă lovitură pentru credibilitatea acestui program lansat de Statele Unite la începutul anului. 

Acesta avea ca scop să pregătească şi să echipeze aproape 5.000 de rebeli pe an timp de trei ani, pentru a lupta în Siria contra grupării Statul Islamic (SI). 

Până în prezent însă, a reuşit să pregătească numai două grupuri de 54 şi, respectiv, 70 de luptători, potrivit datelor oferite de Pentagon. 

O primă promoţie de 54 de combatanţi s-a reîntors în iulie în Siria, însă numai câţiva dintre ei se aflau cu adevărat pe teren săptămâna trecută, a informat Departamentul Apărării. 

Al doilea grup a pătruns în Siria săptămâna trecută. Pentagonul a fost obligat să dezmintă săptămâna aceasta că unii dintre aceştia s-au alătura Frontului al-Nosra, după cum afirmau informaţii vehiculate pe reţele sociale. 

Pentagonul a afirmat cu aceeaşi ocazie că "toate armele şi toate echipamentele" cu care au fost dotaţi aceşti rebeli se aflau sub controlul lor, o afirmaţie asupra căreia vineri a fost nevoit să revină.

Vezi şi: Rebelii sirieni antrenaţi de SUA ar fi trecut de partea Al-Qaida. Reacţia Pentagonului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.