Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa tremură: americanii ar putea reduce sprijinul militar pentru Ucraina (analiză Financial Times)

ucraina armata

Aliații Ucrainei se tem că sprijinul militar se apropie de apogeu, iar înalții oficiali europeni sunt din ce în ce mai îngrijorați de fluxul de ajutor de anul viitor, pe măsură ce Statele Unite intră într-o campanie prezidențială, relatează Financial Times într-o analiză.

  • Context: Washingtonul a fost principala sursă de arme a Ucrainei, iar oficialii americani spun că fondurile aprobate în prealabil sunt suficiente pentru a susține Kievul încă aproximativ cinci luni, asigurând o contraofensivă importantă planificată pentru următoarele săptămâni.

Aliații europeni ezită însă din ce în ce mai mult dacă SUA vor putea ajunge la nivelul pachetului de 48 de miliarde de dolari adoptat în 2022, mai ales că necesită un vot în Congres în această toamnă, pe fondul unei dezbateri mai părtinitoare despre război. „Nimeni nu știe", a declarat un oficial european anonim, unul dintre cei zece înalți oficiali din aliații Ucrainei care au declarat pentru Financial Times despre următoarea fază a războiului. "Nu putem menține același nivel de îngrijire pentru totdeauna", a adăugat oficialul citat, argumentând că nivelul actual de sprijin ar putea fi menținut timp de un an sau poate doi, dar nu mai mult.

Ce spune Joe Biden?

Președintele american Joe Biden, care a calificat războiul din Ucraina drept o înfrângere strategică pentru Rusia, nu a dat semne că intenționează să reducă sprijinul. Dar se pregătește pentru o campanie de realegere alături de Donald Trump, un critic al sprijinului nelimitat al SUA pentru război și cel mai probabil rival republican al său în cursa din 2024.

Momentul cheie

Unele surse anonime ale Financial Times au indicat Adunarea Generală a ONU și summitul liderilor G20, care au loc succesiv la începutul lunii septembrie, ca două evenimente diplomatice importante în care ambele părți vor fi supuse unei presiuni puternice pentru a se așeza la masa negocierilor. "Dacă ajungem în septembrie și Ucraina nu face progrese semnificative, atunci presiunea internațională asupra [Occidentului] pentru a-i aduce la discuții va fi enormă", a declarat un oficial, cu condiția anonimatului. Același lucru este valabil și pentru Rusia dacă o contraofensivă îi învinge.

Lovitură pentru Ucraina: Statele Unite nu permit piloților ucraineni să se antreneze pe avioanele europene F-16 (NYT).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.