Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA riscă și aplică noi LOVITURI Rusiei: Ce decizii s-au luat la Washington

Vladimir Putin Donald Trump

SUA şi-au extins sancţiunile la adresa Rusiei în legătură cu situaţia din estul Ucrainei şi anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova (martie 2014), vizând o nouă serie de responsabili ruşi şi 'miniştri' separatişti, relatează AFP şi Reuters.

Aceste sancţiuni financiare vizează 21 de persoane, între care un ministru adjunct al energiei, şi nouă entităţi, a anunţat Trezoreria SUA, scrie agerpres.ro.

Citește și: Surpriză de proporții! Ce cântăreți au câștigat cei mai mulți bani în 2017? Fuego egalul lui Smiley

Printre oficialii incluşi pe lista lărgită cu sancţiuni figurează ministrul adjunct al energiei din Rusia, Andrei Cerezov, şi un şef de departament din cadrul aceluiaşi minister. Ei au făcut deja obiectul unor sancţiuni pentru deturnarea a patru turbine fabricate de Siemens către Crimeea pentru a furniza energie electrică în teritoriul anexat de Rusia. Includerea companiei ruse Power Machines, care colaborează cu Siemens, pe această listă cu sancţiuni se pare că are legătură tot cu problema celor patru turbine.

Serghei Topor-Gilka, director general al Technopromexport, o filială a conglomeratului de stat rus Rostec şi cumpărător de turbine, este de asemenea vizat de măsurile SUA.

Citește și: Fostul sponsor al Simonei Halep, Adidas, reacția după meciul pierdut la Australian Open

Transferul turbinelor în Crimeea vara trecută a fost contrar contractului de vânzare, explică Trezoreria SUA, apreciind că acestea riscă 'să contribuie la anexarea Crimeii de către Rusia prin furnizarea unei surse independente de energie în Crimeea şi Sevastopol'.

Dintre entităţile sancţionate, Reuters mai menţionează multiple subsidiare ale producătorului de petrol Surgutneftegaz.

Citește și: INCREDIBIL! Unde lucra bărbatul care și-a înjunghiat fosta soție într-o grădiniță

Potrivit TASS, Statele Unite au adăugat pe lista cu sancţiuni 12 organizaţii care, potrivit Washingtonului, au legătură cu Surgutneftegaz, companie vizată de sancţiunile SUA şi UE din 2014.

'Guvernul american este hotărât să prezerve suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi îi vizează pe cei care încearcă să submineze acordurile de la Minsk', semnate la începutul anului 2015 pentru rezolvarea conflictului izbucnit în primăvara lui 2014 şi care continuă', subliniază secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, într-un comunicat.

Citește și: Carla’s Dreams a creat un scandal monstru într-un oraș important din România! Suma uriașă pe care a cerut-o pentru un concert

'Cei care furnizează bunuri, servicii sau susţin material persoane şi entităţi sancţionate de SUA pentru activităţile lor în Ucraina se expun la rândul lor sancţiunilor americane', avertizează şeful Trezoreriei.

Dar noile măsuri se referă în primul rând la 11 responsabili separatişti: 'miniştri' în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei), precum şi la 'guvernatorul' oraşului-port Sevastopol din Crimeea, toţi acuzaţi de acţiuni provocatoare sau de exercitarea unor funcţii guvernamentale în teritoriul ucrainean fără autorizaţia Kievului.

Citește și: Fost candidat la prezidențialele României cere 6,5 milioane de dolari! Despre cine este vorba și care este motivul pentru care cere atât de mulți bani

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a avertizat la 18 ianuarie că Rusia va răspunde posibilei extinderi a sancţiunilor de către partea americană la sfârşitul lunii ianuarie, fără să ofere detalii, potrivit Vzgliad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.