Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA se declară preocupate de unele informaţii privind arsenalul de rachete al Chinei

Newsweek
China rachete

SUA au considerat joi ''îngrijorător'' un articol publicat de ziarul Washington Post potrivit căruia China a început să construiască peste 110 silozuri de lansare pentru rachete balistice intercontinentale, relatează AFP preluat de agerpres.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a apreciat că ''aceste informaţii, împreună cu alte evoluţii, sugerează faptul că arsenalul nuclear al Chinei va creşte mai repede şi la un nivel mai mare decât se aştepta''.

Cotidianul american Washington Post a publicat joi un articol potrivit căruia China a început construcţia a 119 silozuri pentru rachete balistice intercontinentale (ICBM) în deşertul din nord-vestul oraşului Yumen, în provincia Gansu.

Articolul se bazează pe cercetările unor experţi de la ''Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare'' cu sediul în Monterey, California, care au lucrat începând de la imagini prin satelit.

Aceste imagini arată 119 ''şantiere de construcţie practic identice'', răspândite pe o suprafaţă de câteva sute de kilometri pătraţi, ''care prezintă caracteristici asemănătoare cu cele văzute în locurile de lansare unde se află deja arsenalul de rachete balistice cu focoase nucleare din China'', a subliniat publicaţia citată.

''Aceasta este îngrijorător. Acest lucru ridică întrebări cu privire la intenţiile Republicii Populare Chineze. Iar pentru noi, aceasta confirmă importanţa menţinerii unor măsuri concrete pentru reducerea riscurilor nucleare'', a continuat Ned Price, în cadrul unei conferinţe de presă la Departamentul de Stat.

"În pofida încercărilor Chinei de a disimula, această acumulare rapidă a devenit mai dificil de ascuns", a subliniat el, apreciind că aceste informaţii ''evidenţiază faptul că China pare să se îndepărteze de zeci de ani de la o strategie nucleară bazată pe disuasiunea minimă''.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.