Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA se IMPLICĂ în scandalul de la Chișinău: Mesajul Washingtonului după decizia privind sistemul electoral mixt

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Ambasada Statelor Unite ale Americii din Chişinău şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia parlamentului şi guvernului Republicii Moldova de a introduce sistemul electoral mixt în republică, ignorând astfel cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi pe cele ale Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului cu privire la modificarea sistemului electoral, relatează luni Radio Chişinău.

"Revizuirea Codului Electoral pune la îndoială obiectivul declarat al guvernului privind un viitor european şi democratic pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vom continua să colaborăm cu toate părţile interesate, inclusiv cu societatea civilă, pentru a face ca viitorul european al Republicii Moldova să devină realitate", se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a ambasadei americane.

Citește și: Premierul Tudose, anunț IMPORTANT despre proiectul de înzestrare a Armatei: 'NU le putem lua pe toate'

Atât grupul Partidului Popular European din Parlamentul European, cât şi Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Federica Mogherini, împreună cu comisarul european pentru negocieri de extindere, Johannes Hahn, au adoptat o atitudine critică faţă de legislativul de la Chişinău după ce acesta a votat vineri, în lectură finală, introducerea sistemului electoral mixt.

Modul în care a fost modificat Codul Electoral în Republica Moldova intră în contradicţie directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneţia, notează Radio Chişinău.

Citește și: Victor Ponta anunță schimbarea lui Liviu Dragnea: Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al PSD

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat imediat după votul din parlament noua lege, care favorizează la alegerile parlamentare de anul viitor Partidul Socialist (de stânga, prorus) şi pe democraţii aflaţi la putere.

"Felicit toţi cetăţenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o noua filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunţate. Moldova are viitor", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.