Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA se tem de China: Anunțul despre o posibilă confruntare armată între cele două state

sua china

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat miercuri că Washingtonul doreşte să evite o "confruntare" în Marea Chinei de Sud, unde pretenţiile teritoriale ale Beijingului au fost invalidate de un tribunal internaţional, relatează AFP.

Kerry a făcut această declaraţie în finalul unei întâlniri cu noul ministrul de externe filipinez, Perfecto Yasay. Beijingul şi Manila trebuie să angajeze dialogul, a pledat el. "Decizia este ea însăşi cu caracter obligatoriu, dar noi nu căutăm să generăm o confruntare. Încercăm să găsim o soluţie, ţinând cont de dreptul populaţiilor stabilit prin lege", a afirmat şeful diplomaţiei americane.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Au turnat smoală peste 4 cățeluși: I-au lipit de asfalt, la Iași

Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) de la Haga a dat câştig de cauză Manilei la 12 iulie, estimând că China nu are niciun "drept istoric" asupra acestei mări strategice.

Beijingul a protestat împotriva acestei sentinţe şi a declarat că nu o va respecta.

Citește și: O româncă revolutioneaza cercetarea mondială

Dar Washingtonul vede în această decizie o "oportunitate" pentru ţările care au revendicări asupra zonei să-şi reglementeze diferendele în mod paşnic, a declarat John Kerry. "Noi sperăm să asistăm la un proces care va reduce raza geografică a disputelor maritime, care va instaura un cod de conduită în zonele contestate, care va duce la soluţii reciproc acceptabile, poate chiar la o serie de măsuri susceptibile să stabilească încrederea", a adăugat el.

Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan au de asemenea revendicări asupra Mării Chinei de Sud, considerată bogată în hidrocarburi şi prin care tranzitează mărfuri de circa 4,5 miliarde de euro anual.

Citește și: Iohannis, al 7 lea general SRI trecut in rezerva !

Kerry, sosit la Manila marţi după un forum regional în Laos, s-a întâlnit cu preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.

Marţi, secretarul de stat american a declarat că îl va încuraja pe preşedintele Duterte, care şi-a preluat mandatul la 30 iunie, să recurgă la dialog.

Citește și: Geoană : “Câți politicieni români ar fi putut face asta?”

CPA fusese sesizată în 2013 de guvernul precedent al lui Benigno Aquino cu privire la această dispută.

Potrivit unei surse din anturajul lui Kerry, acesta urma să abordeze cu Duterte preocupările Washingtonului cu privire la situaţia dreptului omului în arhipelag.

Citește și: De ce plang bebelusii in somn

"Filipinele au o istorie nefericită, marcată de crime (...) şi de violenţe împotriva jurnaliştilor şi a altora", a spus un responsabil american presei, potrivit AFP.

Duterte a fost ales în urma unei campanii agresive axată pe securitate, în timpul căreia a promis că va elimina presupuşi traficanţi de droguri. Din 30 iunie, poliţia a anunţat că a ucis peste 200 de persoane, scrie agerpres.ro.

Citește și: Mergeți în Coreea de Nord pentru a zbura cu avioane inedite!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.