Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi Coreea de Nord iau în considerare un schimb de ofiţeri de legătură, în încercarea de a detensiona relațiile dintre cele două țări

www.cnn.com
Donald Trump Kim Jong Un

Pasul este unul important pentru a construi relaţii diplomatice oficiale, conform a două surse familiare cu discuţiile, anunţă CNN, potrivit News.ro.

Citește și: Petre Daea insistă: problema cormoranilor va fi discutată la reuniunea din martie a Consiliului Uniunii Europene

Informaţiile vin cu doar câteva zile înainte ca preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un să participe la un summit care va avea loc în Vietnam.

Trump şi Kim s-au întâlnit în Singapore în 2018 şi au semnat un comunicat comun care include angajamentul din partea ambelor ţări de a stabili „noi relaţii SUA-Coreea de Nord în conformitate cu dorinţa popoarelor celor două ţări pentru pace şi prosperitate”.

Cele două surse susţin că primul pas în acest sens este reprezentat de schimbul de ofiţeri. Din partea SUA ar putea fi trimişi mai mulţi ofiţeri de legătură pentru a deschide un birou în Coreea de Nord, coordonat de un ofiţer important al Serviciului de Afaceri Externe care vorbeşte coreeană.

Un acord similar a fost făcut în 1994, lucru care a dus la negocieri extinse privind un schimb de ofiţeri de legătură, începând cu şapte ofiţeri în fiecare ţară. La acel moment, SUA au semnat şi un contract de închiriere de spaţiu la misiunea diplomatică a Germaniei. Însă până la sfârşitul lui 1995, Coreea de Nord a anulat planul, conform presei din cauza unor tensiuni după ce un elicopter american a fost dat jos în timp ce zbura deasupra Zonei Demilitarizate înspre Coreea de Nord.

Kim Jong Un s-a angajat, în summitul din Singapore, să acţioneze în favoarea ”denuclearizării” peninsulei coreene.

Puţine progrese s-au înregistrat după această promisiune, însă în septembrie dictatorul nord-coreean s-a declarat pregătit de noi măsuri, precum o desfiinţare permanentă a instalaţiei nucleare de la Yongbyon, în schimbul unor ”măsuri corespondente” din partea Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.