Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliștii turci văd SUA ca principala problemă a Turciei. Bănuială că americanii s-ar afla în spatele complicațiilor regionale și nu numai

economica.net
Turcia

Dronele aparținând Forțelor Armate Turcești au înregistrat faptul că Grecia a trimis vehicule blindate în insulele Lesbos și Samos. Și așa a reapărut problema înarmării insulelor. Cu toții bănuim că nivelul de înarmare a insulelor este mult mai mare. Turcia spune de mult acest lucru. Dar de această dată, Turcia va atrage și mai insistent atenția. Înseamnă înregistrarea din drone și publicarea imaginilor.

Cred că Turcia va începe să aprofundeze discuția referitoare la statutul insulelor. Până acum, Grecia a recurs la toate tipurile de provocări în toate domeniile. Poate că recurge la asemenea măsuri pentru că se bazează pe sprijinul NATO și pe faptul că tensiunile dintre două țări membre NATO nu se vor transforma într-un conflict armat. Numai că acțiunile pe cale le întreprinde în fiecare zi ar putea genera efecte care să modifice status quo-ul/ Turcia nu vrea să lipsească de pe niciun front al șahului geopolitic., susțin jurnalistii turci de la Sabah (Hasan Basri Yalçın și Mehmet Barlas), preluați de Rador.

Aproape toate amenințările de răspuns formulate de Turcia până acum sunt legate de schimbarea status quo-ului. De exemplu, în momentul în care spunea că „am putea veni dintr-o dată într-o noapte”, în urma provocării legate de radarele S-300, președintele Erdoğan încerca să explice că baza acestui conflict s-ar putea schimba rapid (Ankara acuză Atena că radare ale sistemului de apărare aeriană S-300 au fost fixate pe avioane turcești care participau la o misiune NATO - n.red.). De exemplu, Turcia nu a răspuns cu o măsură similară. Avioanele turcești ar putea, de asemenea, să fixeze anumite ținte grecești. Acestea sunt cele mai ușoare metode de răzbunare. Dar dacă sunteți atenți, nu prea vedem comportamente similare ale Turciei. În schimb, Turcia se referă la statutul insulelor și susține că potrivit acordurilor de la Lausanne și de la Paris, insulele trebuie să fie demilitarizate, altfel suveranitatea grecească asupra acestor insule ar putea deveni disputabilă.

Eu văd acest lucru drept baza unei politici pe termen lung. Cu cât Turcia își documentează mai mult, cu filmări din drone, descoperirile și afirmațiile, expunându-le în fața opiniei publice, cu atât suveranitatea insulelor poate deveni mai controversată pentru Grecia în timp. Cel mai bun exemplu pentru o asemenea strategie este Cipru. Turcia a lucrat ani de zile la problema Ciprului și a lansat în cele din urmă Operațiunea de Pace din Cipru.

Dat fiind că problema acestor insule este pe ordinea de zi pe termen lung, s-ar putea repune în discuție modul în care acordurile de la Lausanne și Paris determină statutul insulelor.

Nu știu cât de pregătită este Grecia sau cât crede că se va ajunge în acest punct dar lucrurile au început așa. Apoi, într-o noapte, Turcia a venit pe neașteptate.

__

Dronele turcești care efectuează misiuni de survolare în Marea Egee au detectat o serie de mișcări și au stabilit că două nave de desant grecești se aflau în drum spre insulele Lesbos și Samos. Circulă informații că aceste nave grecești au transportat 23 de vehicule blindate în Lesbos și 18 în Samos. SUA, care după Afganistan au făcut și din Grecia o țară ghidată de la distanță, și-au întins pe aceste insule armele încălcând atât Acordul de la Lausanne cât și Tratatul de Pace de la Paris din 1947. Următoarea mutare a Americii ar fi sp o trimită pe Nancy Pelosi pe aceste insule. Lumea Americii este deja lumea violenței și a nedreptății. SUA își folosesc aliații europeni pentru a agita Rusia și apoi își lasă pradă aliații dificultăților economice.

Grecia, unde SUA au adunat un depozit de arme, este de fapt o țară în faliment. Este o țară săracă care datorează miliarde de dolari, nu poate plăti salarii suficiente angajaților și și-a vândut porturile Chinei. America abuzează și întinează această țară. Ei fac tot posibilul pentru ca Grecia să devină pentru Turcia așa cum este Ucraina pentru Rusia. Știm că dacă voința poporului grec s-ar fi reflectat puțin în politică, niciuna dintre aceste tensiuni nu s-ar fi produs, dar, din păcate, nu este cazul și aceste provocări vor continua.

America îi declară dușmani pe toți cei care nu sunt ostili Rusiei și face tot posibilul să îi despartă. Acum a venit rândul Iranului, care a intrat în Organizația Cooperării de la Shanghai, și-a strâns relațiile cu Rusia și a trimis drone kamikaze. Pe măsură ce tulburările din Iran continuă, o mulțime de iranieni adunați la Washington au protestat față de administrația din Iran. Mai interesant, la proteste a apărut și Reza Pahlavi, fiul ultimului șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi.

Dar luptele politice nu se termină nici în alte părți ale lumii. În Italia au avut loc alegeri. Sondajele au arătat că pe primul loc s-a situat FdI (Fratelli d'Italia), de extremă dreapta.

Și Europa este rezervată față de politicienii cunoscuți prin ostilitatea față de Turcia. Vom vedea în zilele următoare dacă rezultatul alegerilor din Italia va schimba unele lucruri.

Turcia nu vrea să lipsească de pe niciun front al șahului geopolitic. Una dintre aceste mutări este proiectul Canalului Istanbul. Ministrul Transportului Adil Karaismailoğlu a vorbit cu șeful secției de economie de la Sabah, Dilek Güngör. Ministrul a arătat că "Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte din lume. Este o muncă pe termen lung. S-au făcut planuri de construcție, calcule de costuri. Proiectul va prinde viață în cele din urmă". Adică Turcia își continuă lupta fără a face rabat de la obiectivele sale strategice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.