Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA/vize pentru europeni: Diplomaţiile europene ameninţă Washingtonul

viza sua

Diplomaţiile Uniunii Europene şi ale celor 28 de ţări membre au ameninţat luni Statele Unite cu eventuale represalii dacă impun, din motive de securitate, vize unor cetăţeni europeni care până în prezent erau exceptaţi, relatează AFP. 

În urma atentatelor jihadiste de la Paris din 13 noiembrie şi în contextul luptei contra ameninţării teroriste, Camera Reprezentanţilor a Congresului american a adoptat săptămâna trecută, cu sprijinul administraţiei democrate, un proiect de lege ce îi va obliga pe europenii care, din 2011, au mers în Irak, Iran, Siria sau Sudan să ceară o viză în scop turistic sau profesional de scurtă durată în Statele Unite. 

Legea, dacă este adoptată şi de Senat, îi va viza, de asemenea, pe posesorii de dublă cetăţenie, de exemplu franco-sirieni sau britanico-sudanezi, chiar dacă nu au mers niciodată în aceste ţări. 

Până în prezent, cetăţenii din 38 de ţări bogate, printre care 23 de state europene, beneficiază de un program de scutire de vize, numit ESTA şi care constă în completarea unui formular pe internet. Acest lucru nu împiedică serviciile consulare americane să efectueze aprioric verificări şi să controleze intrările acestor călători pe teritoriul naţional. 

De mai multe săptămâni, diplomaţia americană şi zeci de asociaţii fac presiuni asupra Congresului în legătură cu acest dosar pe care îl consideră "contraproductiv", chiar "discriminatoriu". 

Luni, ambasadorii UE şi ai celor 28 de ţări membre în post la Washington şi-au însoţit criticile cu ameninţări contra guvernului american. 

"O asemenea măsură fără distincţie contra celor peste 13 milioane de cetăţeni americani care se deplasează anual în Statele Unite ar fi contraproductivă, ar putea declanşa măsuri juridice de reciprocitate şi nu ar face nimic pentru ameliorarea securităţii, din contră afectând economiile de pe cele două maluri ale Atlanticului", au avertizat cei 29 de diplomaţi conduşi de ambasadorul UE, David O'Sullivan, într-o scrisoare deschisă publicată de revista de specialitate privind Congresul, The Hill. 

"O restricţie oarbă contra celor care, de exemplu, au mers în Siria sau în Irak ar afecta mult mai probabil călătoriile legitime ale oamenilor de afaceri, jurnaliştilor, lucrătorilor umanitari sau medicali, făcând foarte puţin pentru a-i identifica pe cei care călătoresc mai clandestin pe cale terestră", au denunţat ei. 

Departamentul de Stat, care controlează acest dosar, a dat asigurări luni că se află "în contact cu liderii europeni" şi că Washingtonul este "conştient de îngrijorările acestora".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.