Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sudan: Reluarea negocierilor anunţată în curând, după încheierea perioadei de nesupunere civică de către opoziţie

Twitter
Sudan

Opoziţia sudaneză a acceptat marţi să pună capăt mişcării de nesupunere civică începută după represiunea sângeroasă a regimului militar şi să reia discuţiile în vederea soluţionării crizei, potrivit mediatorului Abiy Amed, premierul Etiopiei, informează AFP preluat de agerpres.

Alianţa pentru Libertate şi Schimbare (ALC), vârful de lance al opoziţiei, a cerut sudanezilor să se întoarcă miercuri la muncă după mai bine de trei zile de paralizie aproape totală a capitalei.

Consiliul militar de tranziţie, "într-un gest de bunăvoinţă, a acceptat să elibereze toţi deţinuţii politici", potrivit unei declaraţii a lui Mahmud Drir, reprezentantul premierului etiopian Abiy Ahmed, care s-a deplasat vineri la Khartoum în încercarea de a media criza politică.

"ALC a acceptat să pună capăt mişcării de nesupunere civică începând de astăzi iar "cele două părţi au acceptat să reia în curând discuţiile", a precizat Drir.

Tensiunile dintre regimul militar şi opoziţia civilă a căpătat o turnură violentă pe 3 iunie, când autorităţile au împrăştiat cu forţa protestatarii instalaţi în faţa sediului ministerului apărării. După patru zile de represiune, Abiy Ahmed a sosit ca mediator în capitala sudaneză. Duminică, opoziţia a lansat mişcarea de nesupunere civică.

Anunţul lansării negocierilor intervine după ce luni seara opoziţia contestatară a anunţat că va face cunoscută în curând componenţa propriului său guvern, în frunte cu un premier, precum şi a anunţului sosirii în vizită în cursul acestei săptămâni a adjunctului secretarului de stat american însărcinat cu Africa, Tibor Nagy, a cărui misiune este să ceară celor două părţi reluarea dialogului şi încetarea atacurilor asupra civililor. Vizita lui Nagy la Khartoum face parte dintr-un turneu african al oficialului american, prevăzut să se desfăşoare în perioada 12-23 iunie.

Potrivit unui comitet de medici apropiat de opoziţie, 118 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 500 au fost rănite până în prezent, majoritatea în acţiunea violentă de dispersare a protestatarilor din 3 iunie. Conform autorităţilor, bilanţul morţilor este de 61, dintre care 49 ca urmare a împuşcării cu "gloanţe reale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.