Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sudanul de Sud şi-a plătit o parte din datoriile către ONU şi şi-a recăpătat dreptul de vot

Operation World
Sudanul de Sud

Sudanul de Sud şi-a recăpătat joi dreptul de vot în Adunarea Generală a ONU, după ce a achitat o parte din datoriile către organizaţie, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Organizaţiei Naţiunilor Unite, citat de AFP și preluat de agerpres.

"Sudanu de Sud a efectuat plata necesară pentru reducerea arieratelor", a declarat Brenden Varma, fără a preciza suma.

Pentru a putea participa din nou la vot, guvernul de la Juba trebuia să achite cel puţin 22.804 dolari, arată AFP.

Articolul 19 al Cartei Naţiunilor Unite prevede suspendarea dreptului de vot în Adunarea Generală pentru ţările care au arierate mai mari decât contribuţia pe doi ani.

Interdicţia de vot s-a aplicat în ianuarie şi pentru Republica Centrafricană şi Congo; cele două state au trimis recent scrisori prin care notificau secretariatului ONU intenţia de a plăti. Sumele minime necesare sunt de 29.395, respectiv 90.844 de dolari.

Situaţia Iranului, căruia i s-a suspendat dreptul vot de la începutul anului, este în continuare nerezolvată. Guvernul de la Teheran trebuie să reducă arieratele cu minimum 16.2 milioane de dolari. Iranul nu a avut până acum posibilitatea practică de a plăti din cauza sancţiunilor impuse de SUA. "Continuăm să lucrăm la o soluţie viabilă" a situaţiei, a declarat agenţiei France Presse purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Statele Unite, care datorează ONU, conform estimărilor actuale, circa 1,3 miliarde de dolari, nu intră sub incidenţa articolului 19.

Bugetul anual de funcţionare al ONU este de circa 3,2 miliarde de dolari, la care se adaugă circa 6,5 miliarde de dolari pentru operaţiunile de menţinere a păcii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.