Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suedia și Norvegia surclasează țările dezvoltate în ceea ce priveşte recuperarea economică

grafic economie

HSBC, cea mai mare bancă europeană, spune că două naţiuni europene vor surclasa restul ţărilor dezvoltate în ceea ce priveşte recuperarea economică, anunță MEDIAFAX.

Pe măsură ce majoritatea ţărilor europene s-au reîntors luna trecută la o parte din măsurile de distanţare socială din primăvară, nordul continentului începe să se pregătească de o serie consistentă de rezultate în 2021, spune HSBC, citat de Ziarul Financiar.

Suedia şi Norvegia au înregistrat creşteri peste aşteptări în T3, în condiţiile în care produsul intern brut (PIB) s-a majorat cu 4,3% şi, respectiv, cu 5,2% după declinul raportat în perioada martie-iunie.

Pe lângă ultimele veşti privind crearea vaccinurilor anti-COVID-19, care ar genera un val de optimism în spaţiul economic din 2021, economistul HSBC James Pomeroy a declarat că gradul ridicat de ajutoare fiscale din cele două ţări va rezulta într-un avantaj neîntâlnit în rândurile celorlalte state dezvoltate.

Citește și: Sondaj. Mirel Palada anunță că pe PNL și PSD le desparte doar un procent

„Creşterile din ultimul trimestru nu sunt la fel de puternice ca în alte regiuni ale planetei, însă declinurile anuale sunt mai mici dacă facem o comparaţie cu majoritatea economiilor dezvoltate”, spune Pomeroy.

Ambele economii au impus o serie de restricţii luna trecută, în ciuda strategiei iniţiale pe care au implementat-o autorităţile suedeze, fapt ce va alimenta nivelul de consum din a doua jumătate din T4. În consecinţă, banca britanică şi-a revizuit în creştere estimările pentru ultimele trei luni ale anului, de la -1,7% la +1,4%.

Distribuirea vaccinurilor de combatere a virusului SARS-CoV-2 nu va face decât să alimenteze ritmul de recuperare din 2021, Pomeroy sugerând că cele două naţiuni nordice au susţinut extrem de eficient business-urile în ultimele luni şi au limitat constant impactul crizei sanitare.

„Pe deasupra, bugetele de anul viitor ţintesc să investească în noi zone de creştere, cum ar fi economia verde, şi vor crea mai multe locuri de muncă în cadrul noilor industrii”, a adăugat economistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.