Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sultanii din Malaezia îl vor alege pe noul rege al ţării

Freepik.com
steag Malaezia

Sultanii din Malaezia se vor reuni vineri pentru a-l alege din rândul lor pe următorul rege al ţării, a raportat joi agenţia naţională de presă Bernama, citată de Reuters.

Malaezia deţine un sistem unic de guvernare, în virtutea căruia liderii celor nouă familii regale ale sale devin pe rând suveranul ţării pentru un mandat de cinci ani. Această ţară din Asia de Sud-Est este o democraţie parlamentară, în care monarhul este şeful statului.

Biroul Custodelui Sigiliului Suveranilor, care se ocupă de chestiunile administrative ale sultanilor malaezieni, nu a răspuns deocamdată invitaţiei de a face declaraţii despre articolul publicat de agenţia de presă Bernama. Biroul a precizat totuşi într-un comunicat că întrunirea de joi a sultanilor va fi ultima reuniune de acest tip la care va participa monarhul actual, regele Al-Sultan Abdullah.

Deşi votul pentru desemnarea regelui este secret, alegerea monarhului s-a făcut în baza unui sistem de rotaţie după obţinerea independenţei ţării, ceea ce sugerează că Ibrahim Sultan Iskandar, sultanul din Johor, un stat din sudul Malaeziei, este primul în ordinea de succesiune pentru a prelua tronul de la Al-Sultan Abdullah, a cărui domnie se va încheia în ianuarie.

Statul Johor este legat de oraşul-stat Singapore printr-o autostradă, iar Sultan Ibrahim a susţinut ideea înfiinţării unei zone economice speciale pentru a consolida legăturile cu Singapore.

Spre deosebire de alţi suverani malaezieni tradiţionalişti, Sultan Ibrahim a vorbit în mod deschis despre politică şi a dezvăluit că are o relaţie bună de colaborare cu prim-ministrul Anwar Ibrahim.

El este cunoscut pentru afacerile sale diverse, deţinând acţiuni în unele firme importante, inclusiv într-o companie privată care a creat un joint-venture cu proiectul Forest City al dezvoltatorului imobiliar chinez Country Garden.

Viitorul Forest City, un proiect în valoare de 100 de miliarde de dolari dezvoltat pe patru insule recuperate de Malaezia în largul statului Johor, a fost pus sub semnul întrebării în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor legate de incapacitatea de plată a companiei Country Garden, aflată în criză de lichidităţi.

Regele Malaeziei are în mare parte un rol ceremonial şi dispune de puţine puteri discreţionare, însă monarhia a devenit mai influentă în ultimii ani în contextul incertitudinilor politice.

Potrivit Constituţiei malaeziene, printre prerogativele regelui se află dreptul de a numi un prim-ministru care poate obţine o majoritate în Parlament.

După ce a urcat pe tron în 2019, Al-Sultan Abdullah a trebuit să îşi exercite prerogativele constituţionale de trei ori, cel mai recent în noiembrie 2022, când l-a numit în funcţia de prim-ministru pe Anwar Ibrahim în urma unor alegeri care au produs un Parlament suspendat.

Regele are, de asemenea, puterea de a graţia persoanele condamnate. În 2018, predecesorul lui Al-Sultan Abdullah, sultanul Muhammad V, l-a graţiat pe Anwar Ibrahim, care era pe atunci încarcerat pentru acuzaţii de sodomie şi corupţie, despre care el afirmă că au fost motivate politic.
Fostul prim-ministru Najib Razak, încarcerat anul trecut în urma unei condamnări pentru corupţie asociată cu un scandal legat de fondul de stat 1MDB, a solicitat o graţiere regală, cerere care ar putea fi analizată de noul rege al ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.