Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Summit istoric in Panama. N-au mai facut asta din 1956

castro obama

Summitul Americilor s-a deschis vineri la Ciudad de Panama în prezenţa preşedinţilor american, Barack Obama, şi cubanez, Raul Castro, care urmează să aibă cu această ocazie un istoric schimb de vederi pe fondul apropierii anunţate la jumătatea lunii decembrie, relatează AFP.

Acest summit de două zile, care înregistrează pentru prima dată prezenţa Cubei, a început în jurul orei 19.40 (sâmbătă, 00.40 GMT), în prezenţa a peste 30 de şefi de stat.

Reuniunea "prezintă o dimensiune cu adevărat specială (...), deoarece este pentru prim dată în istorie când sunt prezenţi la aceeaşi masă 35 de şefi de stat şi de guvern" din regiune, a subliniat în discursul inaugural secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Jose Miguel Insulza, care a calificat summitul ca fiind "istoric".

Ceremonia a debutat când liderii s-au aşezat în tribună, preşedinţii Obama şi Castro fiind separaţi de alţi doi şefi de stat.

Prezenţa celor doi la acest summit va încorona reconcilierea anunţată la capătul a 18 luni de negocieri derulate în cel mai mare secret.

Casa Albă a anunţat vineri că va trebui probabil să se aştepte până sâmbătă pentru a asista la o veritabilă discuţie între Barack Obama şi Raul Castro. Va fi prima dintre şefi de state din cele două ţări cu începere din 1956.

După discursurile de sâmbătă, liderii vor participa la un dineu oficial la un dineu oficial în vechiul oraş Panama, înainte de a se regăsi la sesiunile plenare.

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat vineri, cu puţin înainte de deschiderea summitului, că a trecut vremea când Statele Unite puteau să se amestece fără a fi pedepsite în treburile interne ale Americii Latine, anunţă AFP.

"Vremea în care am considerat de atâtea ori că Statele Uite se pot amesteca fără a fi pedepsite în treburile interne a trecut", a declarat preşedintele american într-un discurs pronunţat în faţa unui forum al societăţii civile, organizat în marja Summitului Americilor.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.