Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cutremur în PNL. Conducerea, pusă la zid pentru planul absorbției UNPR. Speranțe liberale în... PSD

gorghiu blaga

Conducerea liberală experimentează strategii  după strategii, doar, doar, va  șeterge  umilința  localelor   din mintea   colegilor  de partid  și va  reuși astfel să ofere un start mai bun  pentru pregătirea  campaniei pentru alegerile parlamentare. După  încercarea  eșuată  de  a-l a duce  pe  Gheorghe Piperea în partid,  la care mulți liberali  s-au uitat  strâmb, nici  preconizata  fuziune prin absorbție cu UNPR sau alte partidulețe de  genul PSRO  și PND, nu provoacă entuziasm  printre liberali. Dimpotrivă, mulți se tem că vor  fi sancționați dur de  către electorat și vor contabiliza un scor  și mai prost la parlamentare în urma  alăturării cu un partid   moșit de Gabriel Oprea  cu traseiști politici.

Vezi și: SURSE - PNL pregătește fuziuni. PSD joacă tare

UNPR este pe cale să parafeze fuziunea prin absorbţie cu PNL.  În  ședințele purtate ieri de către Valeriu Steriu cu proprii  parlamentari, dar și cu Gabriel Oprea  și restul conducerii de partid,  analiza  a fost una singură: dacă PSD nu va  veni  cu o  contraofertă clară de alianță electorală și  liste  comune,  fuziunea este  singura  cale prin care o bună parte  din aleșii progresiști se  vor mai regăsi în viitorul Parlament. Rezerva  liderilor  UNPR este  legată de  principala   condiție  pusă de către  conducerea liberală: aceea ca Gabriel Oprea să nu mai facă parte din UNPR pentru ca procesul de fuziune să fie realizat. Steriu și ceilalți ar  prefera  să nu dea curs  acestei solicitări, care amenință să provoace  disensiuni și chiar fracturi în partid înainte de această vară, și să negocieze totul la pachet.

Potrivit  unor surse  din UNPR, conducerea  vede   fuziunea cu PNL  mai mult ca o etapă temporară. Odată ajunși în parlament sub  umbrela liberală,  progresiștii s-ar întoarce la vechile obiceiuri: migrarea politică,  constituirea de noi grupuri parlamentare și încercarea  de a  face   jocurile pentru  realizarea unei majorități în favoarea   unei tabere sau alteia în funcție de cine va  oferi mai mult.

Liberalii din eșalonul doi  de conducere sunt  conștienți de aceste  riscuri. Mulți dintre  ei s-au arătat  surprinși de  modul în care  decurg  lucrurile și supărați că nu au fost consultați. "  Ne  gândeam  la cel mult  o alianță  conjuncturală, pentru constituirea unor  majorități  în unele CJ-uri și ca  să răsturnăm majoritatea în toamnă pentru puținele  luni rămase.  La o strategie de moral, nu  la adoptarea lor cu buletin de PNL. Cum  să explicăm electoratului că acum  pupăm  și curtăm  mâna celor pe care până mai ieri îi  consideram   indezirabili și  nefrecventabili?  Și așa la locale  propriul nostru electorat nu a ieșit la urne, iar cei care au  pus ștampila  ne-au sancționat dur, așa cum s-a  văzut la București", ne-a declarat pe surse  unul  din prim-vicepreședinții PNL.

Supărarea este  și mai mare  în  rândurile  parlamentarilor liberali. PNL ar fi oferit UNPR nu mai puţin de 18 locuri pe listele pentru alegerile parlamentare. De asemenea, congresul de unificare prin absorbţie cu UNPR stabilit pentru 16 iulie,  ar aduce schimbări și în structurile  de conducere centrale și locale. O bună parte  din acualii progresiști ar urma să fie înregimentați și să primească funcții în aceste structuri,  susțin surse liberale.

Citește și: EXCLUSIV Reacția lui Titus Corlățean după votul din Senat: Mă întreb dacă mai merită / VIDEO

Dacă se ia  în calcul și negocierile  similare  purtate  cu  oamenii lui Mircea  Geoană și Daniel Fenechiu care au primit promisiunea  a câte  cinci, respectiv  trei locuri eligibile pe listele liberale,  25 de mandate ar  fi pierdute de  pretendenții  tradiționali din PNL. Un dezastru  pentru actualii parlamentari,  în  condițiile în care  numărul  locurilor  în Parlament s-a redus la puțin peste 400, iar lupta  pentru locurile eligibile se anunță dură în sânul partidului între exponenții vechiului PNL și foștii  democrat-liberali. " Oamenii lui Blaga vor  invoca  rezultatele mai bune  obținute la locale și vor cere partea  leului  din  locurile eligibile. Dacă  aruncăm cu promisiuni de locuri eligibile către alte partide, ne  vom demobiliza  proprii oameni. Cum să-i rog  eu  să tragă în campanie pentru alții și nu pentru cei care au muncit  atâția ani în organizație?", ni s-a plâns   un lider de filială sub  imepriul anonimatului.

Tocmai din aceste cauze și mai ales  pentru că nu au fost consultaţi în legătură cu această decizie, liberalii  își  pun speranțele în  PSD pentru a vedea răsturnate  planurile propriei lor conduceri din Modrogan. Astăzi, social-democrații se reunește  în ședință de BPN. Potrivit unor surse din UNPR, până la această oră Liviu Dragnea nu a venit  însă cu o contraofertă. " Că Oprea  va intra  sau nu în PNL,  puțin contează,  intră oamenii  săi.  Oricum nouă ne  convine, din mai multe puncte de vedere",  ne-a declarat  unul din liderii PSD, sugerând  ca strategia liberală va  fi folosită pentru a   transforma fuziunea PNL-UNPR în muniția preelectorală  perfectă pentru a demobiliza și mai mult  electoratul de dreapta  la  secțiile de  vot din toamnă.
Vezi și: Ce s-a întâmplat de fapt la Sofia în timpul vizitei președintelui Iohannis

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.