Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Superbet Chess Classic România: Rezultatele rundei a doua - În runda a treia, Ian Nepomniachtchi şi Ding Liren se înfruntă pentru prima dată

Artmark
tabla sah

Marii Maeştri ai şahului internaţional au încheiat duminică, cea de-a II-a rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2023 – Superbet Chess Classic România. Runda a II-a s-a încheiat cu două victorii şi trei remize. Ian Nepomniachtchi l-a învins pe Bogdan Deac, iar Richard Rapport l-a învins pe Jan-Krzysztof Duda. În cea de-a III-a rundă, care debutează luni, Ian Nepomniachtchi şi Ding Liren se vor confrunta în prima lor partidă după meciul pentru titlul mondial, potrivit news.ro.

Cronica rundei a II-a

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So ½ – ½

Marele Maestru american, Wesley So, a ales o variantă secundară din sistemul Londonez şi a reuşit să-l surprindă temporat pe Maxime. Cu toate acestea, finalul rezultat a fost unul care nu a oferit şanse de câştig niciunuia dintre jucători, iar partida s-a încheiat la egalitate.

Anish Giri - Alireza Firouzja ½ – ½

Deschiderea Slavă a fost aleasă de către reprezentatul Franţei, Alireza Firouzja. După partida pierdută în prima rundă, în care a riscat, în cea de-a doua rundă, a optat pentru o abordare mai solidă şi, în acelaşi timp, mult mai sigură. Marele Maestrul olandez, al 6-lea cel mai bine cotat jucător al lumii, a încercat să distrugă echilibrul, dar continuările exacte ale lui Alireza au făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Richard Rapport - Jan-Krzysztof Duda 1 – 0

S-a jucat o variantă mai rar întâlnită din deschiderea denumită Indian Regelui, dar care nu a reuşit să-l suprindă pe cel mai bine jucător cotat al Poloniei, Marele Maestru Duda. S-a ajuns rapid într-un final relativ egal, iar reprezentantul României, Richard Rapport, a reuşit să profite de câteva mici inexactităţi ale lui Jan-Krzysztof şi a câştigat prima partidă la Superbet Chess Classic România.

Bogdan Deac  - Ian Nepomniachtchi 0 – 1

Marele Maestru român, Bogdan Deac, a abordat extrem de curajos duelul împotriva celui care a fost la un pas devină campion mondial, în urmă cu o săptămână. La mutarea a 14-a, el a sacrificat un Turn pentru un Nebun şi un Pion, încercând să-i creeze probleme lui Nepo. Din păcate, în criza de timp premegătoare mutării 40, nu a găsit cele mai bune continuări, şi astfel, a pierdut partida împotriva vicecampionului mondial.

Ding Liren - Fabiano Caruana ½ – ½

Campionul mondial, Ding Liren, încă resimte oboseala acumulată în ultima lună şi încearcă să-şi dozeze efortul. Stilul abordat este unul mai puţin agresiv, dar cu siguranţă îşi va regla stilul în următoarele runde. Partida a fost una liniştită, cu multă teorie bine pusă la punct de ambele părţi. Fără ca vreunul dintre jucători să forţeze, jocul s-a încheiat remiză.

Clasamentul după runda II

1– 3 Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Richard Rapport – 1,5 puncte

4 – 7 Ding Liren, Anish Giri, Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana – 1 punct

8 – 10 Jan-Krzysztof Duda, Bogdan Deac, Alireza Firouzja – 0,5 puncte

Programul rundei a III-a

Runda a treia va începe luni, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest şi se va disputa după cum urmează:

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave

Ian Nepomniachtchi – Ding Liren

Jan-Krzysztof Duda – Bogdan Deac

Alireza Firouzja – Richard Rapport

Wesley So – Anish Giri

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de către ambasadorul Superbet, fostul fotbalist român, Bogdan Stelea. Şi tot astăzi va avea loc duelul între Ian Nepomniachtchi şi Ding Liren, care se vor confrunta în prima lor partidă după meciul pentru titlul mondial.

Competiţia de şah clasic de la Bucureşti, Superbet Chess Classic România 2023, este prima din cele cinci etape ale circuitului internaţional Grand Chess Tour 2023. Şahiştii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care şi campionul mondial şi doi dintre cei mai valoroşi şahişti ai României, la acest moment) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) şi obţin puncte. Câştigătorul etapei va fi anunţat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiţiei de la Bucureşti ajung la 350.000 dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediţia de anul acesta va avea şi un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasaţi la finalul întregii competiţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.