Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Superluna (Luna Plină) va putea fi observată de două ori in august

wikipedia

Luna august este specială, pentru că este perioada din an în care satelitul natural al Pământului se află cel mai aproape de planeta noastră. În plus, Luna Plină - o Superlună - se poate vedea de două ori în aceeaşi lună, un fenomen destul de rar.

Pentru că în august Luna se află la distanţa cea mai apropiată de Pâmânt, ea va părea mai mare decât de obicei. Acest fenomen se numeşte Lună Plină la perigeu (Superluna), spre deosebire de situaţia în care Luna se află la cea mai mare depărtare de Pământ, când se se numeşte Lună Plină la apogeu. Diferenţa dintre aceste două poziţii este de peste 50.000 km, conform news.ro

O Lună Plină apare atunci când partea apropiată a Lunii este complet luminată de Soare pe cerul nopţii, ceea ce se întâmplă de obicei o dată pe lună. Cum Luna nu se deplasează descriind un cerc perfect în jurul Pământului, Lunile pline se succed la un interval de 29 de zile, 12 ore, 44 de minute şi 2,9 secunde şi astfel este posibil ca în anul calendaristic să avem o lună cu două Luni pline. Acest lucru se întâmplă la fiecare doi sau trei ani. În acest an, în luna august, va fi posibil să observăm o a doua Lună plină. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în august 2021. Acest fenomen este cunoscut sub numele de "Lună dublă".

La Bucureşti, pe 1 august, la ora 21:30, se produce faza de Lună Plină. Luna se va vedea toată noaptea în noaptea de 1 spre 2 august 2023, va răsări când apune Soarele şi va apune când răsare Soarele, potrivit astro-urseanu.ro.

Va trebui apoi să aşteptăm până în ultima zi a lunii, pe 31 august, pentru a observa din nou acest fenomen rar. Atunci veţi putea contempla o "Lună albastră", o a doua Lună Plină a lunii august. Profitaţi din plin de ea, pentru că următoarea va fi abia în 2026!

 

Prima Superlună a lunii august se va afla la o distanţă de 357.304 de kilometri de Pământ, în timp ce la 30 august ea va fi şi mai aproape, la 357.184 kilometri distanţă, scrie astro-urseanu.ro.

O Lună albastră, în limbajul comun, se referă la o a doua Lună Plină care apare în aceeaşi lună calendaristică, ceea ce se întâmplă de obicei doar o dată la doi ani şi jumătate. În ciuda numelui, Luna nu va fi totuşi albastră. Termenul provine de fapt de la o expresie din secolul al XVI-lea, în care Luna albastră se referea la ceva ce nu se întâmpla niciodată, iar mai târziu a căptătat sensul de "rar", potrivit Encyclopaedia Britannica.

Superlunile nu sunt chiar rare sau distinctive din punct de vedere vizual, dar au un impact asupra Pământului. Apropierea fizică a Lunii poate provoca maree mai mari în oceanele Pământului, notează NASA. Lunile albastre, însă, sunt mai rare.

Nu toate Lunile albastre sunt însă Superluni, ceea ce face ca Luna Plină din 31 august să fie cu atât mai excepţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.