Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Supravieţuitorii atacului terorist de la Bataclan revin în sala de concerte

De câteva luni, supravieţuitorii atacului jihadist care a avut loc în 13 noiembrie 2015 în sala de concerte Bataclan din Paris pot reveni aici pentru a se reculege şi a 'revendica' acest spaţiu, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

'Am părăsit un Bataclan ce părea un monstru sângeros, care încerca să mă înhaţe cu dinţii săi', îşi aminteşte Caroline Langlade, vicepreşedinta asociaţiei victimelor Life for Paris. 'Dar aceasta era doar o sală cu pereţi, unde s-a petrecut ceva tragic. Nu clădirea în sine este tragică', a subliniat ea.

Citeşte şi: Un prinţ saudit a fost EXECUTAT prin decapitare

Împreună cu o altă organizaţie a victimelor, asociaţia Carolinei Langlande a organizat, începând din martie, 'momente de reculegere, confidenţiale şi intime' pentru cei care au supravieţuit comandoului jihadist ce a dat buzna în sala Bataclan în plin concert al trupei Eagles of Death Metal.

Citeşte şi: REVOLTĂ într-un centru de reţinere a migranţilor din Madrid - FOTO

La începutul lui martie, aproape 130 de persoane au participat la o primă asemenea sesiune, în timp ce a doua a reunit 260 de oameni, la începutul lui octombrie. Unii au venit de departe: SUA, Olanda, Scoţia, Spania...

Citeşte şi: EXCES de forţă a poliţiştilor. Au intrat cu maşinile în protestatarii filipinezi / FOTO

În 13 noiembrie 2015, nouăzeci de spectatori au fost ucişi de trei jihadişti în timpul unei luări de ostatici care a părut interminabilă, în timp ce alte două comandouri ucideau oameni în alte locuri din Paris şi lângă Stade de France. În total, 130 de oameni au fost ucişi în aceste cele mai grave atentate comise vreodată în Franţa.

Citeşte şi: ATAC armat în Germania. Patru poliţişti au fost răniţi

Această 'revendicare a spaţiului' are un 'efect de liniştire', constată Florence Deloche-Gaudez de la celula de urgenţă medico-psihologică, prezentă la fiecare asemenea vizită. După cum explică ea, supravieţuitorii 'au putut să se pregătească pentru aceste vizite' şi au fost însoţiţi de psihologi.

De asemenea, unele dintre 'persoanele îndoliate doreau să se plaseze chiar în locul unde un apropiat de-al lor a fost ucis'.

Din ianuarie anul curent, unele dintre victimele acelui atac şi-au exprimat dorinţa de a reveni la Bataclan. Solicitare la care au răspuns asociaţii ale victimelor.

Citeşte şi: Reţeta SECRETĂ prin care Hillary Clinton a devenit candidata democraţilor la Casa Albă

În grupuri de cinci sau şase, victime sau apropiaţi ai persoanelor ucise au putut pătrunde în sala unde încă mai au loc lucrări. La faţa locului, zeci de psihologi şi pompieri. Şi, desigur, victime care rămân aici 'uneori timp de până la o oră'.

Administratorii sălii Bataclan, care se va redeschide în noiembrie, a explicat că au 'încercat să respecte diferitele cereri ale victimelor, să le dea curs când a fost posibil'.

Citeşte şi: Jurnalişti Al-Jazeera, ARESTAŢI în Somalia

După atentate, unele victime şi-au făcut obiceiul de a veni zilnic în faţa Bataclan, pentru a se reculege. Trecători, turişti şi riverani veneau de asemenea în pelerinaj în faţa sălii, depunând pe trotuar buchete, lumânări, desene, jucării de pluş şi mesaje.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.