Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZA de la Cotroceni: Bashar al-Assad, privit ca o oportunitate

Bashar al-Assad

O adevărată surpriză este semnalată de la Palatul Cotroceni. Pentru prima dată rămânerea la putere la Damasc a lui Bashar al Assad este privită ca o oportunitate pentru rezolvarea problemei siriene.

Vezi și: Armata siriană a prins viață după sosirea ajutorului rusesc. Bombardamente violente asupra SI

Ipoteza este semnalată de consilierul prezidențial, Lazăr Comănescu, într-un interviu pentru România Liberă și ea se apropie interesant de mult de cea a fostului președinte al României, Traian Băsescu, care s-a pronunțat în dese rânduri în ultimul timp pentru sprijinirea masivă a regimului de la Damasc în lupta cu gruparea Stat Islamic. Rămâne de văzut dacă punctul de vedere exrpimat de consilierul prezidențial este și punctul de vedere al președintelui Klaus Iohannis:

Vezi și: Soluția lui Băsescu pentru Siria: Trebuie susținut președintele Bashar Al-Assad/ video

Iată partea din interviu referitoare la problema siriană:

Pentru neutralizarea Statului Islamic ce ar trebui făcut? Ar fi necesare trupe terestre?

L.C.: Nu sunt convins că o intervenție militară în teren ar da rezultatele scontate. Mai degrabă trebuie văzut cum și de unde au resurse aceste organizații teroriste.

Vreți să spuneți că Statul Islamic ar trebui lăsat fără bani?

L.C.: Fără resurse, pentru că vedem că dispun, spre exemplu, de echipamente, tehnici și mijloace care nu sunt deloc ieftine.

Cine și mai ales cum le-ar putea tăia mijloacele despre care vorbiți?

L.C.: În primul rând, ar trebui identificate sursele.

Citește și: Traian Băsescu, verdict crunt despre numărul refugiaților care vor ajunge în România

Adică nu se știe cine alimentează Statul Islamic?

L.C.: Nu e simplu.

Singurul stat vestic care are încă ambasadă la Damasc este România. Cum poate Bucureștiul să transforme acest lucru într-un avantaj în politica sa externă?

L.C.: Acolo sunt  mulți cetățeni români,  multe familii mixte, iar pentru statul român era esențial să găsească o modalitate prin care să poată continua să fie prezent acolo, mai ales pentru a putea răspunde unor solicitări ale acestor cetățeni. În același timp, dacă vrei să știi exact cum evoluează lucrurile într-un anumit loc, chiar este bine să fii prezent acolo.

România face servicii și aliaților săi prin ambasada sa din capitala siriană?

L.C.: Exact, acesta e un alt element care merită menționat. E un avantaj în sine a avea o percepție de la fața locului, care poate oferi oportunități atunci când se discută evoluția din regiune. Pe termen lung, acesta este un atu al României.

Deci România are această expertiză în ce privește Siria și spațiul din Orientul Mijlociu, care ar fi sfatul pe care-l dă aliaților?

L.C.: Cel mai important ar fi să se depună toate eforturile pentru înfrângerea forțelor teroriste și să se găsească modalitățile de a discuta cu cei care pot deschide calea spre o reconciliere între diversele componente ale societății siriene. Cred că trebuie ținut cont de realitățile din teren, de actorii existenți și de rolul lor, să se discute cu cei ce pot contribui la găsirea de soluții.

Cu alte cuvinte, Bashar al-Assad ar trebui să rămână în continuare la putere în Siria?

L.C.: Să nu neglijăm faptul că ­societatea siriană este una deosebit de complexă, iar riscul atomizării și mai puternice persistă. Cred că sirienii sunt cei care trebuie să decidă. În măsura în care se poate ajunge la un dialog între opoziția moderată și reprezentanți moderați ai actualului regim, o asemenea oportunitate merită explorată, dacă astfel se poate ajunge la o soluție prin care să se depășească situația de azi.

Rusia începe să-și construiască a doua bază militară în Siria. Ce credeți că urmărește Vladimir Putin prin această mișcare?

L.C.: Este o realitate cunoscută de toată lumea: Siria este un punct de sprijin al Rusiei în regiune.

Ar putea fi în sprijinul planurilor vestice prezența rusă acolo?

L.C.: Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu nu afectează doar regiunea, ci are efecte globale. Atunci când există voință și disponibilitate se poate ajunge la rezultate pozitive: Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, instituția care ia deciziile cele mai importante la nivel internațional.

S-ar putea folosi Vestul, la o adică, de poziția Rusiei pentru a merge la rădăcinile crizei migranților?

L.C.: Trebuie găsite soluțiile care să elimine terorismul din zonă, iar acest lucru se poate face doar prin conjugarea eforturilor tuturor actorilor importanți.

Vezi și: Ungaria, în faţa unei pedepse fără precedent: Soluţia NUCLEARĂ în UE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.