Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZĂ în Moldova. Autoritățile au descoperit că statul moldovean e acționar la marele constructor de camioane mondial Kamaz

Unimedia
Kamaz camion

Ministerul Economiei și Infrastructurii a devenit, din anul 2017, succesor de drepturi a 62.500 acțiuni ordinare în capitalul social al gigantului rus Kamaz cu sediul în Republica Tatarstan, Federația Rusă.

Aceasta este o consecință a reformei administrației publice centrale de specialitate, realizate în 2017 de Guvernul Filip, în cadrul căreia Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost succesor de drepturi și obligații al Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (succesor al Ministerulul Transporturilor al Republicii Moldova), relatează Mold-street.com

Menționăm că încă pe 10 iulie 1991 Ministerul Transporturilor a fost investit cu dreptul de a procura cele 62.500 de acţiuni şi de a reprezenta proprietatea Republicii Moldova. Anterior despre faptul că Guvernul deține un pachet de acțiuni la Kamaz nu se știa.

În pofida faptului, până la moment SA Kamaz nu a fost anunțat despre succesiunea de drepturi și obligații, iar Ministerul Economiei nu a participat la Adunările Generale ale Acționarilor, se arată într-un raport al Curţii de Conturi.

În plus, nu sunt informații confirmate despre posibilele dividende și reevaluarea acțiunilor din proprietatea statului.

În prezent există un proiect de hotărâre de Guvern privind transmiterea în contul Agenției Proprietății Publice, cu titlu gratuit, a celor 62.500 de acțiuni ordinare nominative ale SA Kamaz, din contul Ministerului Economiei.

Cât costă acţiunile

Menţionăm că SA Kamaz este una dintre cele mai mari companii din Rusia, controlată de statul rus prin intermediul corporaţiei Rostek, şi este al 18 producător la nivel mondial de camioane.

Kamaz are un capital social de 35,36 miliarde de ruble, constituit din 707.229.559 acţiuni ordinare nominative cu valoarea nominală de 50 de ruble bucata. La bursă valoarea unei acţiuni ajunge la 60 de ruble.

Respectiv, cele 62.500 de acţiuni care ar aparţine Moldovei reprezintă mai puţin de 0,009% din capitalul Kamaz şi valorează circa 3,6 milioane de ruble.

Rapoartele anuale şi nici datele privind persoanele afiliate sau acţionarii Kamaz nu menţionează faptul că Moldova ar deţine acţiuni la companie.

Cu o cotă de 47,1%, cel mai mare acţionar este corporaţia de stat Rostek (Государственная корпорация «Ростех»), gestionată de Serghei Cemezov, o persoană din anturajul preşedintelui rus Putin.

O cotă de 23,54% deţine OOO Avtoinvest, deţinută de oligarhii Vitali Mashitski - 50% şi Ruben Vardanean - 20%, iar 30% revin directorului Kamaz, Serghei Kogonin.

Până în 2017, cota Avtoinvest era deţinută prin firme offshore, menţionate în Panama Papers.

Un pachet de 15% este deţinut de producătorul german de camioane Daimler Truck AG, iar restul de 14,36% aparțin unor persoane fizice şi juridice.

În anul 2019 Kamaz a înregistrat venituri de circa 189,2 miliarde ruble şi pierderi de 1,95 miliarde ruble.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.