Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURPRIZĂ Primul lider din Europa care îl va vizita pe Donald Trump e o...FEMEIE

www.stirileprotv.ro
Donald Trump fiu

Prima mişcare diplomatică pe care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, o va face în relaţiile cu Europa are în vedere Marea Britanie, premierul britanic Theresa May fiind primul lider european care va efectua o vizită oficială în SUA după învestirea noului lider de la Casa Albă, notează publicaţia ABC într-o analiză publicată luni.

Deşi echipa lui Trump nu a fost încă validată de Senat, viitorul secretar de stat, Rex Tillerson, lucrează deja la calendarul noii agende externe, ce va avea în vedere Marea Britanie ca aliat prioritar al SUA, după cum a indicat Trump în postările sale pe Twitter. Pe această reţea de socializare, viitorul lider american a confirmat şi vizita 'foarte specială' pe care o va efectua Theresa May la Washington, la o dată încă neprecizată, scrie agerpres.ro.

Citește și: Tinerii fac SEX după doar 10 mesaje / STUDIU

De altfel, încă din timpul campaniei electorale, Trump a promis că, dacă ajunge la Casa Albă, va continua relaţia specială tradiţională dintre Washington şi Londra şi va acorda Marii Britanii prioritate în încheierea de noi acorduri economice şi comerciale, în timp ce preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, a sugerat, înaintea referendumului prin care britanicii au ales ieşirea din UE, că nu se va grăbi să încheie un acord de liber schimb cu Marea Britanie dacă aceasta părăseşte blocul comunitar.

Continuarea 'relaţiei strânse' dintre Washington şi Londra a fost evocată şi în discuţia telefonică pe care Trump şi May au avut-o la numai o zi după scrutinul din 8 noiembrie, când Trump a invitat-o pe şefa executivului britanic să efectueze o vizită oficială în SUA.

Citește și: Cine este David Clark, autorul unui asa zis raport despre justitia din Romania

Anunţul care confirmă acum această vizită survine după mai multe gesturi prin care au fost lăsate de-o parte unele mici asperităţi survenite în relaţia dintre Washington şi Londra după victoria lui Trump, cum ar fi nemulţumirea şefei guvernului britanic faţă de apropierea dintre Trump şi liderul naţionaliştilor britanici, Nigel Farage, despre care viitorul preşedinte american a sugerat că ar dori să fie numit ambasador al Marii Britanii în SUA, idee respinsă de Londra.

Theresa May l-a criticat pe Trump şi pentru modul în care acesta a tratat femeile în timpul campaniei electorale, dar ea a spus recent în faţa presei că l-a 'iertat'. Pe de altă parte, şefa executivului britanic şi-a manifestat sprijinul pentru declaraţiile de susţinere ale lui Trump faţă de Israel şi a criticat poziţia împotriva continuării colonizării evreieşti în Cisiordania exprimată de actualul secretar de stat american, John Kerry.

Citește și: Dubaiul face ceva ce nu mai există: Ultima invenție a miliardarilor / VIDEO

Recenta decizie a lui Trump de a readuce în Biroul Oval bustul lui Winston Churchill, scos anterior de Obama, este un alt semnal favorabil apropierii dintre Washington şi Londra.

Buna înţelegere dintre Trump şi May contrastează însă cu răceala pe care o manifestă faţă de viitorul preşedinte al SUA cancelarul german Angela Merkel. Aceasta din urmă nici măcar nu i-a telefonat să-l felicite după victoria în alegeri, ea difuzând în schimb un comunicat în care îi vorbeşte despre 'democraţie, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea lor, culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuală sau viziuni politice'.

Citește și: Are sânge albastru, dar e întunecată la minte: Regina Silvia a Suediei susține că locuiește într-un castel bântuit / VIDEO

Aşadar, relaţiile pe care Trump le va avea pe ansamblu cu Europa sunt deocamdată o necunoscută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.