Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Cad măștile în Parlament: culisele moțiunii de cenzură pentru răsturnarea Guvernului

Parlamentarii PNL au fost anunțați de la vârful partidului că liberalii nu au fost niciodată atât de aproape de intrarea la guvernare din 2017 încoace, au zis surse PNL pentru STIRIPESURSE.RO.

PNL a ales o metodă atipică la moțiunea de cenzură pregătită în această toamnă. Pentru depunerea moțiunii este nevoie de semnături de la 1/4 din parlamentari, adică 117 semnături. PNL are deja semnăturile, dar vor depune moțiunea după ce adună 233 de semnături, adică numărul necesar de voturi pentru  demiterea Guvernului Dăncilă. Surse liberale spun că Ludovic Orban vrea să se asigure că partidul nu o să fie tras la răspundere pentru un eventual eșec: în cazul în care parlamentari din alte partide semnează moțiunea și apoi nu mai votează, vor fi arătați cu degetul de PNL ca fiind cei care au menținut Guvernul Dăncilă în funcție. Scopul PNL este să nu lase impresia că liberalii ar fi avut un blat cu PSD pentru continuarea guvernării Dăncilă. Din momentul în care strâng 233 de semnături, liberalii spun că sunt șanse mari să treacă moțiunea pentru că apoi partidele nu-și pot asuma costul electoral al unui joc la două capete în favoarea PSD.

Momentan, în tabăra pro-moțiune sunt PNL, USR, PMP, UDMR. Liberalii mizează pe Pro România și o parte din ALDE, dar și pe circa 6-7 parlamentari de la minorități. Surse liberale spun că săptămâna viitoare ar trebui, dacă nu se întâmplă evenimente neprevăzute, să strângă peste 240 de semnături pro-moțiune.

De la vârful PNL s-a făcut anunțul informal că este pentru prima oară din 2017 încoace când liberalii pot demite Guvernul PSD.

Liberalii mai zic totuși că se află între ciocan și nicovală:

  • În PNL se consideră că preluarea Guvernului o să-l ajute pe Dan Barna, candidatul USR la alegerile prezidențiale, să crească în sondaje și să se apropie de intrarea în turul 2. În PNL circulă teoria că USR va taxa orice pas greșit al unui  guvern liberal pentru a-și crește popularitatea.
  • Surse din partid spun că liberalii vor plăti costuri electorale uriașe dacă nu depun moțiunea pentru că alegătorii partidului vor fi dezamăgiți că au votat PNL la europarlamentare și PNL nu se bate pentru schimbarea Guvernului.

De cealaltă parte, PSD negociază individual cu parlamentari Pro România și ALDE să-i atragă de partea Guvernului. Deja în ALDE sunt aproape 10 parlamentari care vor ajuta Guvernul Dăncilă să rămână la Palatul Victoria. PSD-iștii se declară siguri că moțiunea nu va trece.

Mai există o ofertă pentru PSD din partea Pro România, dar pe care social-democrații au refuzat-o până acum: Victor Ponta a propus o majoritate în Parlament de 260 de voturi PSD-ALDE-Pro România. Condiția: Viorica Dăncilă să renunțe la candidatura la prezidențiale, să restructureze Guvernul și administrația centrală și să schimbe programul de guvernare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.