Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Ședință de CEx la PSD pe 22 iulie - Discuții despre remaniere și prezentarea sondajelor la prezidențiale

PSD
PSD sigla

Social-democrații s-ar putea reuni în Comitetul executiv pe 22 iulie, printre subiectele de discuției fiind remanierea guvernamentală și prezentarea unor date din sondajele de opinie comandate de partid pentru alegerea prezidențiabilului, au declarat surse din PSD pentru MEDIAFAX.

Referitor la remaniere, în vizor ar fi Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, ministrul de Interne Carmen Dan, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc sau ministrul Agriculturii Petre Daea, au adăugat sursele citate.

Citește și: Codrin Ștefănescu a IZBUCNIT pe Raportul GRECO: 'Concluzie ilogică și bizară. Bine că nu ne cer să ne desființăm'

Pentru portofoliul Agricultură ar fi luat în calcul actualul secretar de stat Dumitru Daniel Botănoiu sau deputatul PSD Valeriu Steriu, au precizat surse din partid.

În ceea ce îl privește pe Daniel Suciu, care a candidat pentru funcția de președinte executiv al PSD, la Congresul din 29 iunie, nu ar mai fi dorit de Eugen Teodorovici ca vicepremier și la Ministerul Dezvoltării.

Nemulțumiri în PSD există și față de ministrul Justiției Ana Birchall, însă o decizie în ceea ce o privește nu a fost luată de premier. Birchall este și vicepremier interimar pentru parteneriate strategice, în timp ce Eugen Teodorovici e vicepremier interimar, după plecarea lui Viorel Ștefan ca membru la Curtea de Conturi a Uniunii Europene.

Potrivit surselor din PSD, Viorica Dăncilă se gândește să nominalizeze parlamentari la ministerele mai sus amintite, în vederea unei susțineri mai largi în partid a candidatului la prezidențiale al partidului.

Sunt avute în vedere și ministere care aparțin ALDE, precum cel de Externe, condus de Teodor Meleșcanu și cel al Energiei, condus de Anton Anton. Deși nu au avut încă loc discuții în coaliție, PSD ar lua în considerare un schimb de portofolii, astfel încât MAE să revină social-democraților, iar la schimb ALDE să primească un alt portofoliu, au explicat sursele citate.

Referitor la prezidențiabil, favorit în competiția internă ar fi președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, au mai spus sursele social-democrate. La CEx din 22 iulie vor fi prezentate și date din sondajele de opinie comandate de partid pe acest subiect.

PSD ia în considerare un candidat propriu la prezidențiale, candidat unic PSD-ALDE sau un prezidențiabil din afara partidului. În sondaje sunt introduși cei care și-au anunțat intenția de a candida pentru un mandat la Cotroceni, precum și o întrebare deschisă despre un posibil candidat din exteriorul formațiunii.

Unele voci din partid sunt sceptice cu privire la intrarea candidatului PSD în al doilea tur al alegerilor prezidențiale și consideră că lupta ar putea fi dată pe 24 noiembrie între Klaus Iohannis și candidatul Alianței USR-PLUS, au explicat surse ale formațiunii.

Până acum și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleșoianu, senatorul Șerban Nicolae. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar dori să fie candidatul coaliției la alegerile prezidențiale.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, marți, că electoratul liberal îl obligă să își depună candidatura la prezidențiale, urmând să stabilească dacă va fi una comună cu PSD. Tăriceanu spune că, în sondajul deja realizat, 90% dintre cei care votează cu PSD și-au arătat susținerea pentru candidatura sa.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor a declarat, luni, la România Tv, că Congresul pentru desemnarea candidatului la prezidențiale va avea loc pe 3 august.

Surse din partid au spus MEDIAFAX că e foarte probabil să mai existe o ședință a CEx înaintea Congresului, unde practic vor fi luate toate deciziile importante, reuniunea din 3 august la care sunt așteptați să participe circa 1.000 de delegați fiind mai mult o formalitate.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, sâmbăta trecută, că începând din această săptămână va fi evaluată activitatea fiecărui minister în parte, precizând că membrii coaliției guvernamentale vor decide dacă se va face remaniere sau se va lua în calcul o restructurare.

La ultima reuniune informală a CEx a fost decisă suspendarea pentru o perioadă de 6 luni din PSD a primarului Sectorului 3 Robert Negoiță, precum și schimbarea lui Șerban Nicolae din poziția de lider de grup al senatorilor PSD. Social-democrații au mai hotărât ca trezorier al partidului, în locul lui Mircea Drăghici, să fie Ștefan Mihu, senator de Constanța.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.