Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

(Surse) Jocuri de culise în București, după ce Nicușor Dan fost `desființat` de instanță

dpa
ochi sifoane secret

Tribunalul București a respins anularea PUZ-urilor din Sectorul 2 și Sectorul 4, după ce Nicușor Dan a declanșat procedura de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale coordonatoare de sector (PUZ). Decizia judecătorilor vine într-un context pe care l-am detaliat încă de săptămâna trecută, alături de complicare situației politice și juridice a edilului Capitalei.

Interesantă a fost, însă, reacția acestuia, la aflarea sentinței: „Sunt bulversat de hotărârea pe care instanța a luat-o. Au fost 26 de alte litigii care vizau PUZ-urile de sector și în care instanța a mers în direcția în care PUZ-urile de sector sunt nelegale. Acest litigiu inițiat de un ONG, ar fi trebuit să fie inițiat de prefect.”

Pe lângă faptul că întreaga carieră de activist civic a Primarului General s-a bazat pe retorica privind respectarea legii și pe contestarea oricăror documentații urbanistice în instanță, pare cel puțin ciudată „bulversarea” invocată la aflarea sentinței. Mai mult, edilul susține tocmai contrariul propriilor declarații din ultimele săptămâni.

Asta pentru că, în privința altui PUZ (al Zonelor Construite Protejate), Nicușor Dan s-a războit cu Prefectul Capitalei, care ceruse același gen de lămuriri privind legalitatea acestei documentații. Mai precis, după ce mass-media și instituții precum Inspectoratul de Stat în Construcții ridicaseră problema nelegalității Planului Urbanistic Zonal Zone Construite Protejate, reprezentantul Guvernului în teritoriu solicitase acte care să ateste respectarea procedurilor de adoptare, sub rezerva atacării acestuia în instanță. În acel moment, în mod extrem de bizar, Primarului General a declanșat, pentru prima dată în acest mandat, o amplă campanie de comunicare, războindu-se cu Toni Greblă, în pofida evidențelor care arătau problemele majore ale adoptării hotărârii de Consiliu General.

Ceea ce a atras atenția celor bine informați cu privire la acest caz a fost dubla măsură sau dublul discurs aparținând lui Nicușor Dan. Sursele noastre din PMB susțin că problemele de adoptare ale PUZ-urilor coordonatoare de sector sunt mult mai mici decât cele ale Zonelor Construite Protejate (PUZ ZCP), unde suspiciunile de fals grosolan planează chiar asupra edilului. Totuși, acesta a solicitat Prefectului Capitalei o conduită diferită: să atace PUZ-urile de sector, dar să nu atace PUZ ZCP, deși circuitul acestuia din urmă prezintă vicii mult mai grave.

Pentru a ne lămuri asupra conduitei cel puțin suspecte a Primarului General, am apelat la sursele noastre politice, angrenate în negocierile la vârf pentru viitoarele alegeri locale, sub zodia cărora se fac și se desfac strategiile și negocierile luptei pentru putere. Astfel, un lider important al fostului PD, actualmente bine implicat în jocurile de culise ale PNL ne-a spus că problemele cu iz penal ale lui Nicușor Dan stau la baza tuturor reacțiilor acestuia.

„E de înțeles că el (Nicușor Dan, n.r.) se răzgândește atât de des, după ce pare să fi pierdut poziția de favorit al sistemului. La câte probleme legale s-au acumulat în doi ani la PMB, cred ca s-a speriat destul de tare. Un dosar de abuz în serviciu la Parchet, deschis la sesizarea ANI, nu e deloc o glumă, ba dimpotrivă. De aceea, speră ca postura de victimă pe care și-o asumă, încurajat de Drulă, Orban și Tomac, va mai convinge suficienți bucureșteni să îl voteze. Însă problema noastră, la PNL, e alta, că noi vedem sondajele. PSD e pentru prima dată, după mulți ani, pe locul 1 în București, iar doamna (Gabriela Firea, n.r.) are un scor comparabil cu al partidului, de aproape 40%, dublu cât cei 3 la un loc (USR, Forța Dreptei și PMP, n.r.). Bine, la ce disperare e pe Firea, ea în mintea ei și a lui Pandele deja au trecut de mult 100 la 100, dar ca să fim realiști ea își ea voturile partidului și poate foarte puțin peste. Dacă el va fi candidatul lor, așa cum au anunțat, noi clar nu avem șanse de unii singuri, iar într-un singur tur, Firea câștigă fără emoții. Teoretic însă. Jocul pe care Nicușor îl face e să ne forțeze mâna să îl susținem pentru o nouă candidatură, așa cum pare să fi reușit până acum pe prietenia cu Ciucu.

Însă după demisie (a lui Ciprian Ciucu de la șefia PNL București, n.r.), toată negocierea s-a resetat. Tianu (Sebastian Burduja, n.r.) are prima șansă, mai e Dan (Dan Motreanu, n.r.) care caută susținere în partid, mai e și Rareș (Rareș Bogdan, n.r.), care încă din 2019 râvnea să conducă organizația București, susținut atunci de vechii liberali eliminați de Orban. Problema e că, dacă ne uităm în istorie, vechii PNL-iști nu au câștigat niciodată Capitala, în ultimii 23 de ani, cu omul lor, spre deosebire de noi, care i-am avut pe Băsescu și Videanu.

Însă mai devreme de rotativă nu se vor clarifica lucrurile, pentru că nu știm cu cine vom merge în alegeri, dacă rămâne sau nu Ciucă președinte după ce îl instalăm pe Marcel (Marcel Ciolacu, n.r.) premier. O alianță cu PSD în București poate fi o soluție, însă e și riscantă, pentru că noi stăm jos în sondaje, iar la negocierea listelor nu vor accepta un raport de egalitate. Iar dacă problemele lui Nicușor se agravează, vom continua să decontăm electoral toate eșecurile administrative, după ce l-am adus și susținut doi ani de zile. Asta pentru că nici nu avem ce să le arătăm oamenilor. Termoficarea și traficul se agravează, deși au fost principalele promisiuni de campanie. Peste astea, mai apar și nenorociri, precum oameni uciși de câini vagabonzi, mai e și blocajul construcțiilor, care afectează firmele și angajații, deci va fi greu.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.