Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse | Opinie majoritară în UDMR: Dorința partenerilor de coaliție ar putea scoate formațiunea de la guvernare

Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu Kelemen Ciuca coalitie

Până la 1 iunie 2023, România ar trebui să aibă un nou guvern, cu premier PSD, potrivit acordului de coaliție care prevede o „rotativă” guvernamentaă. PSD și PNL ar putea împinge UDMR în afara coaliției, în cazul în care nu respectă protocolul semnal la formarea Guvernului Ciucă.

Potrivit protocolului semnat de partidele din coaliție, PSD trebuie să preia funcția de prim-ministru, iar mai multe ministere ar urma să treacă de la un partid la altul. UDMR are trei ministere în Guvernul Ciucă - Dezvoltarea, Mediul și Sportul -, însă acestea nu sunt vizate de „rotativă”. Cu toate acestea, potrivit unor surse politice, atât PSD, cât și PNL ar dori să preia Ministerul Mediului în noul guvern.

Potrivit surselor consultate de STIRIPESURSE.RO, se pare că în UDMR ar exista o majoritate care este de părere că, în cazul în care i se va lua Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Uniunea să nu mai rămână în coaliția de guvernare.

„UDMR și-a îndeplinit sarcinile guvernamentale, nu există nici un motiv pentru care această formațiune ar trebui să rămână doar cu două ministere și să devină un partener tolerat în actuala coaliție”, precizează sursele politice.

Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze

Surse politice ne-au precizat că Nicolae Ciucă ia în considerare să demisioneze pe 29 mai sau cât mai apropiat de această dată.

Ulterior, va începe procedura pentru învestirea unui nou Guvern. Coaliția de guvernare va merge la consultări cu președintele Klaus Iohannis și îl vor nominaliza pe Marcel Ciolacu.

Ulterior vor urma procedurile parlamentare și învestirea noului Guvern condus de Marcel Ciolacu.

STIRIPESURSE.RO a prezentat AICI schița negocierilor de până acum dintre PSD, PNL și UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.