Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Restructurarea Guvernului: Dăncilă ar ocoli Parlamentul, PSD își numără voturile

psd guvern dancila

Social-democrații încep, luni, mobilizarea parlamentarilor pentru o eventuală restructurare a Guvernului, în timp ce premierul Viorica Dăncilă preferă să se mai aștepte cu votul de încredere din Parlament, au spus surse din PSD pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

PSD ar vrea să organizeze, miercuri, un plen reunit al Camerei Deputaților și Senatului pentru restructurarea Guvernului, scenariul fiind discutat în ședința CEX de miercurea trecută.

La pachet cu restructurarea, PSD vrea să mai pună pe ordinea de zi de miercuri a Camerei Deputaților modificarea Codului Penal.

În același timp, premierul Viorica Dăncilă ar prefera ca restructurarea Guvernului să fie ultima soluție și să se încerce toate variantele pentru a se ajunge la numirea miniștrilor propuși la Justiție, Fonduri europene și Românii de pretutindeni.

Surse din PSD au spus ȘTIRIPESURSE.RO că Dăncilă a spus în CEX că ar prefera să nu se ajungă la vot în Parlament și astfel s-a ajuns la soluția de compromis: să se aștepte o săptămână un semn de la Palatul Cotroceni, după care să se treacă la restructurarea Guvernului dacă șeful statului nu semnează decretele de numire a miniștrilor propuși.

Luni și marți, în PSD se numără parlamentarii, spun surse din partid. Șefii filialelor trebuie să anunțe la centru dacă au în județe senatori sau deputați plecați în concedii prin străinătate și care nu se pot întoarce în țară să fie prezenți la vot, sau dacă sunt cazuri de parlamentari plecați în delegații oficiale la evenimente în străinătate.

În PSD se discutase săptămâna trecută să se mai țină o ședință de BPN sau chiar un nou CEX înainte de restructurare, însă până la ora transmiterii acestei știri nu s-a convocat o asemenea ședință.

PSD și ALDE au, împreună, 7 voturi pentru pragul minim necesar restructurării Guvernului.

ALDE susține, de principiu, restructurarea Guvernului, dar condiționează votul de acceptarea de către PSD a unor proiecte dorite de formațiunea liberal-democrată.

Liderii PSD și ALDE ar putea avea, în această săptămână, o discuție pe această temă, în prezența premierului Viorica Dăncilă.

Cel mai probabil, PNL, USR, PMP, UDMR și Pro România nu vor participa la vot pentru a lăsa PSD-ALDE să dovedească dacă mai au majoritate.

Grupul minorităților naționale (17 membri) este împărțit între putere și opoziție.

Dacă restructurarea Guvernului pică în Parlament, acest lucru nu atrage căderea Guvernului, singura consecință fiind că schimbările propuse de premier nu se realizează și se continuă cu actuala formulă guvernamentală.

Președintele Klaus Iohannis nu a anunțat dacă acceptă sau refuză miniștrii propuși de PSD.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.