Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE S-a aflat ce va obține România la Summitul NATO

romania nato

România va obţine la Summitul NATO, care se va desfăşura vineri şi sâmbătă la Varşovia, dezvoltarea planului de contingenţă, au precizat, marţi, surse aliate.

"Dezvoltarea planului de contingenţă înseamnă că ştii cine, când, unde vine să te apere când eşti atacat. Am obţinut o echilibrare a întăririi Flancului Estic. Este vorba despre un plan cu termene precise, cu responsabili, cu unităţi alocate", au explicat sursele citate.

Citește și: DEZVĂLUIRI BOMBĂ – SIE plateste 8000 de euro pe luna un jurnalist

De asemenea, la Summitul NATO se va omologa prezenţa înaintată pe Flancul Nord-Estic prin patru batalioane care vor fi desfăşurate în statele baltice şi Polonia.

"Astfel, în Flancul Nordic accentul va fi terestru, în timp ce în sudul Flancului accentul va fi terestru, maritim şi aerian", au menţionat sursele aliate.

Citește și: Caz ȘOCANT în Vaslui: A fost violată de fratele său pentru că nu credea că e virgină

În plus, după reuniune se va obţine o prezenţă terestră a NATO prin intermediul brigăzii multinaţionale de pe teritoriul României, care va fi alcătuită din 3.000 - 5.000 de militari, în jur de 1.000 fiind, prin rotaţie, din statele membre, iar restul contribuţie românească.

"Există asigurări din partea Bulgariei pentru 400 de militari, iar Polonia va angaja o companie", au susţinut sursele citate.

Citește și: Dovedit ȘTIINȚIFIC: Femeile frumoase afectează sănătatea bărbaților

Conform acestora, la summit va fi declarată capabilitatea iniţială a scutului antirachetă de la Deveselu şi va fi realizată consolidarea profilului Mării Negre pe agenda NATO.

Sursele menţionate au mai arătat că la Sofia a existat o confuzie privind prezenţa navală a NATO în Marea Neagră, partea română propunând înfiinţarea unui cadru de cooperare pentru instruire şi exerciţii navale, în timp ce premierul bulgar a făcut referire la o flotă.

Citește și: Ea e bona de 18 ani care a abuzat sexual un băiat de 13 ani / FOTO

"Crearea unui cadru de cooperare pentru instruire şi exerciţii navale din Marea Neagră presupune exerciţii pentru creşterea inter-operaţionalităţii. Este o decizie care trebuie respectată. Proiectul va continua pentru că există o decizie, din mai 2015, a miniştrilor apărării din statele membre NATO. SUA, Franţa şi Marea Britanie susţin acest proiect. Cu Turcia, cu sau fără Bulgaria, România îşi va asuma rolul de naţiune-cadru la care să se alăture alte state neriverane. Este vorba despre state care au mai făcut exerciţii în Marea Neagră, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Canada şi Polonia", au explicat sursele menţionate.

Summitul NATO de la Varşovia se va încheia cu o Declaraţie finală, care în prezent conţine 120 de paragrafe ce fac referire la aspecte care ţin de continuitate, dar şi noutate, scrie agerpres.ro.

Citește și: Un bărbat din Botoșani și-a prins penisul în gard

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.