Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Susţinătorii lui Dalai Lama comemorează 60 de ani de la revolta eşuată a tibetanilor

dalai lama

Mulţimi uriaşe s-au adunat duminică la templul lui Dalai Lama din India pentru a comemora 60 de ani de la revolta eşuată a tibetanilor împotriva regimului chinez, în urma căreia liderul lor spiritual a fost nevoit să plece în exil, relatează France Presse preluată de Agerpres.

Susţinătorii acestui simbol al luptei pentru libertate a poporului tibetan s-au rugat la templul budist din Dharamsala, unde Dalai Lama a stabilit un guvern în exil după represiunea chineză a revoltei din Tibet în 1959.

Cel de-al 14-lea Dalai Lama, în vârstă de 83 de ani, născut sub numele de Lhamo Dhondupn, nu a fost prezent la aceste comemorări.

Dar au participat principalii reprezentanţi ai guvernului tibetan în exil şi emisari străini. Dansatori îmbrăcaţi în costume tradiţionale s-au aflat de asemenea acolo, dansând şi recitând texte sacre tibetane.

Un minut de reculegere a fost ţinut în semn de omagiu pentru morţii represiunii, zeci de mii de persoane potrivit guvernului în exil.

Dalai Lama a fugit în India cu susţinători ai săi, deghizându-se în soldat şi traversând Himalaya.

La Dharamsala, el a înfiinţat un guvern în exil ce militează pentru autonomia Tibetului, devenind o figură a non-violenţei ce a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1989.

China, care respinge orice idee de autonomie a Tibetului, asigură că "a eliberat paşnic" Tibetul. Beijingul este adesea acuzat că duce acolo o politică de represiune. În replică, autorităţile chineze declară că tibetanii se bucură de libertăţi extinse şi beneficiază de dezvoltare economică

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.