Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de cereri în Registrul Electoral pentru alegătorii români din străinătate

mae ministerul afacerilor externe logo antent

În prima lună de la debutul înscrierilor, în Registrul electoral, figurează 314 cereri din partea cetăţenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare de la sfârşitul acestui an. 264 dintre aceste cereri vizează votul prin corespondenţă, iar 50 vizează organizarea de secţii speciale în apropierea domiciliului/reşedinţei.

 

MAE încurajează cetăţenii români să se înscrie în Registrul Electoral subliniind că este important ca alegătorii să folosească tot intervalul pus la dispoziție pentru înscriere, evitându-se astfel aglomerarea spre finalul perioadei. Etapa de înscriere în Registrul Electoral a debutat la 1 aprilie şi se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită, conform legii, prin hotărâre de Guvern.

 

Înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral este obligatorie pentru cetăţenii care doresc să voteze prin corespondenţă sau la o secţie special înfiinţată în apropierea domiciliului/reşedinţei acestora. Alegătorii care nu se înscriu în Registrul Electoral cu una dintre aceste două opţiuni vor putea vota la alegerile pentru Parlamentul României de la finalul acestui an doar la secţiile de votare organizate la sediile ambasadelor, consulatelor sau institutelor culturale româneşti.

 

Cetăţenii care doresc să se înscrie în Registrul Electoral trebuie să parcurgă următorii paşi:

 

1. Să descarce formularul cererii de înscriere în Registrul Electoral, pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare, de pe site-ul MAE, disponibil aici:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf

 

2. Să completeze formularul cu datele personale şi să bifeze una dintre cele două opţiuni: vot prin corespondenţă sau vot la o secţie specială.

3. Să semneze şi să dateze cererea;

4. Să anexeze copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu sau copia actului de identitate împreună cu copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate. Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat este disponibilă pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/omae500.pdf

5. Să depună personal sau prin poştă cererea de înregistrare şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.

 

 

Informaţii detaliate despre desfăşurarea în străinătate a scrutinului electoral pentru Parlamentul României din anul 2016 se regăsesc la secţiunea dedicată de pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/parlamentare-2016, se anunţă într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.