Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de persoane au participat la procesiunea de Bobotează de la Buzău: Şapte bărbaţi au sărit în râu pentru a recupera crucea aruncată de IPS Ciprian

Inquam Photos / Octav Ganea
boboteaza

Câteva sute de buzoieni au participat, joi, la procesiunea de Bobotează organizată de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei pe malul drept al râului Buzău. Şapte bărbaţi au sărit în apele râului pentru a recupera crucea aruncată de IPS Ciprian, conform news.ro.

Procesiunea de Bobotează, tradiţie la Buzău de peste 20 de ani, întreruptă anul trecut pentru a doua oară din cauza pandemiei de Covid-19, s-a bucurat în acest an, pentru prima dată, de prezenţa Înaltpreasfinţitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, cel care a şi oficiat slujba şi a aruncat în apele râului Buzău crucea după care au sărit 7 bărbaţi.

Spre deosebire de anii anteriori, locul unde are loc procesiunea de Bobotează, situat pe malul drept al râului Buzău în imediata apropiere a podului de la Mărăcineni, a fost amenajat. Astfel, după ce albia râului Buzău a trecut printr-un proces de amenajare hidrologică, fiind construit un prag de fund, pe malul râului preotul Mihail Milea a înălţat un monument închinat Sfântului Sava de la Buzău, monument care a fost dezvelit anul trecut.

La procesiunea de Bobotează de joi au participat câteva sute de buzoieni, dar şi un sobor de preoţi în frunte cu IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, cel care a oficiat slujba de sfinţire a Agheasmei Mari. Apa a fost pusă în 5 butoaie de câte 500 de litri şi a fost amenajată o instalaţie cu robinete de unde credincioşii au putut merge să îşi umple sticlele cu apă sfinţită. La finalul slujbei IPJ Ciprian şi preoţii care au participat la sfinţirea apei au eliberat în zbor porumbei albi.

De asemenea, IPS Ciprian a fost cel care a aruncat crucea în apele râului Buzău, iar 7 bărbaţi au sărit după ea, fiind prinsă într-un final de un bărbat de 44 de ani din Mărăcineni.

"Este pentru a doua oară când prind crucea, am mai prins-o şi în anul 2019, mă bucur foarte mult şi as vrea să dedic această victorie prietenei mele căreia i-am promis de vreo săptămână că voi încerca să prind crucea pentru ea. În 2019 când am prins crucea am avut un an foarte bun, am fost sănătos tot anul. Anul acesta a fost mai cald, deşi ar fi fost mai bine să fie mai răcoare, să fie temperatura de afară mai la temperatura apei din râu", a spus la final Adrian Petrache, bărbatul din Mărăcineni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.