Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de români cer MODIFICAREA grilei de salarizare: Semnatarii memoriului AMENINŢĂ cu blocarea activităţii şi proteste MASIVE

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
proteste

Peste 600 de biologi şi chimişti cer într-un memoriu adresat premierului Viorica Dăncilă, ministrului Muncii Lia Olguţa Vasilescu, ministrului Sănătăţii Sorina Pintea şi preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea modificarea grilei de salarizare din Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice din sistemul sanitar public şi solicită să fie identificate măsuri care să permită creşterea salariilor pentru biologii, biochimiştii şi chimiştii din sistemul privat de sănătate, potrivit AGERPRES.

Citeşte şi: DOLIU - A MURIT încă un PRINŢ al României: Descendent al unei vechi familii boiereşti, s-a stins din viaţă la 90 de ani

Memoriul a fost semnat în trei zile de 652 de biologi şi chimişti dintr-un număr de 3.500 care îşi desfăşoară activitatea în sistemul public şi privat.

Potrivit semnatarilor, în urma aplicării Legii-cadru 153/2017, au fost generate "discrepanţe şi frustrări uriaşe" între categoriile de profesionale din sistemul sanitar public care au atribuţii şi responsabilităţi identice, cum ar fi biologii/biochimişti/chimiştii faţă de colegii medici de laborator.

Totodată, ei spun că, până la intrarea în vigoare a legii, salariile acestora erau aproximativ egale, iar acum raportul de salarizare este de aproximativ 1 la 3 între biologii/biochimiştii/chimiştii principali şi medicii specialişti de laborator.

"Mai mult, conform formei actuale a legii ce a intrat în vigoare cu data de 1 ianuarie 2018, biologii, biochimiştii şi chimiştii, în calitate de categorie profesională ce efectuează, parafează şi asumă în totalitate un act medical, vor atinge maximul din grila de salarizare abia în anul 2020, gradual, spre deosebire de medicii de laborator şi asistenţii medicali, care vor intra pe maxim de salarizare începând cu luna martie 2018", se arată în memoriu.

Semnatarii mai spun că doar angajaţii din DSP au beneficiat de măriri substanţiale în 2017, aceştia reprezentând mai puţin de 7% din numărul biologilor, biochimiştilor sau chimiştilor din sistemul sanitar şi învăţământul medical.

"Cum este posibil ca un asistent medical, cei mai mulţi cu studii postliceale, să aibă un salariu cât un absolvent de facultate şi masterat? Salariul unui biolog sau chimist principal cu ultima gradaţie în sistemul sanitar a fost mereu la nivelul unui medic specialist de laborator (coeficient 3.96 in grila de salarizare). După cum se observă, anumite categorii de bugetari au fost total ignorate. S-a încălcat grav această mult trâmbiţată deviză 'Studii egale = Salarii egale'", se arată în memoriu.

Semnatarii solicită modificarea coeficientului de salarizare pentru biologii, biochimiştii şi chimiştii principali de la 1,96 la 3,96, cu modificarea proporţională şi pentru biologii, biochimiştii şi chimiştii specialişti şi debutanţii din sistemul sanitar şi învăţământul superior medical. Ei cer ca mărirea salarială să se aplice cu data de 1 ianuarie 2018 pentru cei din sistemul sanitar, astfel încât echipa de personal angrenată în efectuarea investigaţiilor paraclinice de laborator (medic cu specialitatea medicină de laborator, biolog, biochimist, chimist, asistent medical) să fie tratată în mod unitar, eliminând astfel posibilitatea creării unor noi inechităţi, frustrări, inexistente până acum.

Semnatarii afirmă că în cazul în care solicitările nu vor fi rezolvate vor face toate demersurile permise de lege pentru blocarea activităţii şi vor protesta începând cu jumătatea lunii martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.