Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de specii de plante şi de nevertebrate au nevoie de sprijin pentru a fi reabilitate în urma incendiilor de vegetaţie din Australia

Agerpres
Australia incendii padure

Oamenii de ştiinţă australieni au identificat 471 de specii de plante şi 191 de specii de nevertebrate care au nevoie urgentă de sprijin pentru a fi reabilitate în urma incendiilor de vegetaţie de la începutul acestui an, potrivit unui grup de experţi, informează vineri DPA.

Incendiile de vegetaţie, care au devastat peste 12 milioane de hectare de teren în perioada august 2019 - martie 2020, au reprezentat ''un şoc în sistem'', a declarat vineri comisarul pe probleme de specii ameninţate, Sally Box, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Președintele Academiei Române prezintă cifrele ASCUNSE de Guvern: 'Bătrânii nu au nevoie de milă și de pomană. Nu-i umiliți'

"Incendiile care au cuprins sudul şi estul Australiei au fost într-adevăr foarte extinse, iar în unele cazuri au fost foarte severe şi au avut un impact important asupra animalelor şi plantelor noastre", a declarat Sally Box pentru postul de radio ABC.

Potrivit estimărilor oamenilor de ştiinţă, peste un miliard de animale şi-au pierdut viaţa în aceste incendii australiene.

Grupul de experţi desemnat de guvern pentru reabilitarea speciilor, a faunei şi a florei ameninţate de incendii a dat publicităţii joi seară o listă preliminară de priorităţi, care identifică peste 660 de specii de plante şi nevertebrate ''fie confirmate, fie despre care se presupune că au fost grav afectate de incendiile de vegetaţie''.

Citește și: Cei mai mari miliardari din lume au avut de câștigat de pe urma pandemiei de coronavirus: cât le-a crescut averea

"Prin natura lor, cred că speciile noastre de plante şi de nevertebrate nu sunt la fel de bine cunoscute precum unele dintre animalele noastre, dar sunt la fel de importante în efortul de recuperare", a spus Sally Box.

Dintre cele 191 de specii de nevertebrate, 49 erau oricum considerate ameninţate înainte de incendii. Grupul de experţi a mai precizat că alte 147 de specii de nevertebrate vor fi evaluate suplimentar şi în regim de prioritate.

Potrivit cercetătorilor, în Australia există circa 320.000 de specii de nevertebrate cunoscute - cu mult mai multe decât numărul speciilor de vertebrate sau de plante.

Citește și: Medicul Vasile Astărăstoae denunţă o mare EROARE în gestionarea pandemiei: 'S-a renunțat la o metodă științifică de fundamentare a planului de combatere'

"Multe specii de nevertebrate trăiesc în arii foarte bine delimitate, ceea ce înseamnă că este probabil ca incendiile să fi afectat grav mult mai multe specii de nevertebrate decât plante sau vertebrate", a mai precizat acelaşi grup de experţi australieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.