Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sute de turiști, blocați la munte din cauza vremii! Meteorologii au emis cod roșu de avalanșă

avalansa

Dacă în sudul ţării, ploaia îngheţată a fost un coşmar, la munte zăpada a luat-o la vale şi a blocat drumuri, iar sute de turişti au rămas izolați in staţiuni. În Bucegi e cod roşu de avalanşă iar pârtiile de la înălţime sunt închise. În timp ce în staţiunea Rânca, troienele ating şi şapte metri înălţime, conform observator.tv.

Speriaţi că sunt blocați, zeci de turişti cazaţi în pensiuni au cerut ajutor la 112. În urmă cu puţin timp, drumarii au reuşit să deblocheze şoseaua care duce spre Padina, în Dâmboviţa.

Asaltaţi de apelurile disperate ale localnicilor, dar şi ale turiştilor blocaţi în staţiunea Rânca, drumarii s-au chinuit ore în şir să ajungă la ei.

Ion Tudor, director SDN Gorj: De trei zile îi scoatem cu șenilata, cu utilajele, cu toate.5-7 metri, cât este aici şi încercam să mai rupem din mal să nu cadă în drum!

La baza muntelui, erau zeci turişti nemulţumiţi că nu pot ajunge la camerele rezervate în staţiune.Sus în parcările pensiunilor, turiştii trebuie să ghicească unde le sunt maşinile care au fost acoperite de troiene.

Turist: Iadul alb! Mai mult nu pot sa spun. Sunt şi copii blocati, trebuie sa ajungem la servici. Nimeni nu vine si nu face nimeni nimic!

Mai multe avalanşe şi copaci căzuţi din cauza zăpezii au închis şi drumurile de acces spre staţiunea Peştera-Padina din Dâmboviţa, iar peste 200 de turişti au rămas izolaţi.

Drumarii s-au chinuit să elbereze doi kilometri de drum pe care au căzut 10 copaci rupţi de zăpadă. După mai multe ore de efort, drumul a fost redeschis.

Ninsoarea puternică a schimbat şi planurile schiorilor experimentaţi, care au venit special pentru a urca pe domeniile schiabile de la Cota 2000, din Sinaia.

Nae Cojanu, şef SALVAMONT Sinaia: Sfatul nostru a fost să schieze de la cota 1400 în jos si sa schieze moderat pentru ca sunt foarte mulţi turişti, copii şi oameni în vârstă si sa nu existe pericol de accidente

 

Instalaţiilor pe cablu au fost repornite după ora prânzului, când ceaţa s-a mai risipit pe creste.

Salvamontiştii atrag atenţia că în Masivul Bucegi, zăpada este depusă în şase straturi iar riscul de avalanşă este extrem de mare. Toate traseele de altitudine rămân închise iar accesul pe pârtiile abrupte Carp, Papagal şi Târle a fost interzis. Între Cota 2000 şi Cota 1400 se schiază pe Drumul de Vară. Iar până la Cota 1000 se coboară pe Pârtia Nouă. În schimb, din cauza depunerilor mari de zăpadă în staţiile telescaunelor, dar şi pe linii, domeniile schiabile Valea Dorului şi Valea Soarelui au rămas închise.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.