Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Svetlana Tihanovskaia: Belaruşii trăiesc acum evenimente istorice, cred că naţiunea cehă cunoaşte bine acest sentiment din istoria sa, din 1968

tvr.ro
Svetlana Tihanovskaia

Lidera opoziţiei belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia a comparat miercuri situaţia din ţara sa cu represiunea sovietică din 1968 împotriva campaniei de reforme a "Primăverii de la Praga", în fosta Cehoslovacie, relatează AFP.

În urma alegerilor prezidenţiale contestate de anul trecut după care Aleksandr Lukaşenko a revendicat al şaselea mandat consecutiv în fruntea ţării, Belarusul s-a confruntat cu manifestaţii de masă fără precedent, reprimate violent de poliţie, scrie Agerpres.ro.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, a fugit în străinătate după ce autorităţile au arestat sute de persoane care au participat la manifestaţii şi au condamnat mulţi oameni la pedepse mari de închisoare.

"Belaruşii trăiesc acum evenimente istorice. Vedem mai multe lucruri întâmplându-se într-o singură zi decât de obicei într-un deceniu", a declarat ea în Senatul ceh. "Cred că naţiunea cehă cunoaşte bine acest sentiment din istoria sa, din 1968", a adăugat ea.

În august 1968, armate ale ţărilor comuniste sub comanda Armatei Roşii au zdrobit mişcarea democratică cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga, care a fost o tentativă de eliberare de influenţa comunistă exercitată de Moscova asupra Cehoslovaciei.

Svetalana Tihanovskaia, care trăieşte în prezent în Lituania, a făcut o legătură şi între evenimentele din 1968 şi recenta aterizare forţată a unui avion al Ryanair la Minsk, urmată de arestarea jurnalistului şi militantului belarus Roman Protasevici.

"Un document redactat de guvernul sovietic afirma că liderii cehi înşişi i-au invitat pe soldaţii din ţările Pactului de la Varşovia să intre în Cehoslovacia", a declarat opozanta.

"Regimul lui Lukaşenko susţine astăzi că pilotul Ryanair a cerut el însuşi o aterizare la Minsk", a adăugat opozanta.

Svetlana Tihanosvkaia l-a menţionat în discurs şi pe scriitorul praghez Franz Kafka, cunoscut pentru romanele sale suprarealiste.

"Belaruşii glumesc cu amărăciune că dacă ar trăi în timpul nostru Kafka, s-ar opri din scris, pentru că nu ar putea propune nimic mai absurd decât tribunalele belaruse", a declarat ea.

"Atunci când legile încetează să funcţioneze într-o ţară puteţi fi încarceraţi timp de o lună şi jumătate pentru culoarea pantalonilor sau a unghiilor voastre, iar solidaritatea poate deveni o infracţiune", a mai afirmat Tihanovsakaia.

Cu prilejul vizitei sale la Praga, Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit cu preşedintele şi premierul ceh, precum şi cu cetăţeni belaruşi în exil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.