Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surse: 'Tăcerea' lui Iohannis în plin conflict Dragnea-Tudose. Frici în PSD. Strategia pentru un nou mandat la Cotroceni

Inquam Photos / George Calin
iohannis dragnea tudose

PSD ar putea fi pus din nou în situația de a-și demite propriul guvern. Ar fi deja a doua oară într-un an de guvernare.  Dacă se  ajunge la  schimbarea lui Mihai Tudose, mingea ar fi din nou aruncată președintelui Kalus Iohannis.  Deocamdată, Cotroceniul practică un joc de așteptare, din care are numai de câștigat. Orice prelungire a conflictului intern din PSD, chiar și prin aceptarea unei noi propuneri de premier, poate servi obiectivelor de viitor ale președintelui.

Repetarea episodului Sorin Grindeanu ar putea duce la pierderea guvernării de către PSD. În aceste zile o tot  repetă partizanii lui Tudose, îngrijorați de valul de susținere pro-Dragnea declanșat în partid. Dar și social-democrații mai slabi  de înger care au preferat neutralitatea și se tem că roadele victoriei de al ultimele alegeri parlamentare se  pot  duce pe apa sâmbetei   din cauza orgoliilor și dorinței de putere a  colegilor aflați la vârful partidului.

Asta pentru că decizia de a nominaliza viitorul premier este la preşedintele Klaus Iohannis. Iar şeful statului a lansat deja un avertisment.

"Dacă și acest guvern ar cădea, atunci cu siguranță ar trebui să îmi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze", spunea șeful statului, în octombrie 2017, când au fost remaniaţi miniştrii Fondurilor Europene, Dezvoltării şi Transporturilor, Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc.

În prezent, însă, de teama întăririi poziției lui Tudose în partid, Dragnea vrea  să extirpe răul din rădăcină pentru a nu se trezi el extirpat mai târziu din fruntea PSD. De dragul funcției, șeful PSD a  făcut uitate propriile afirmații.

Am ales să punem stabilitatea României înaintea intereselor noastre politice. România are nevoie de un guvern în funcție. De aceea, CEx al PSD a decis să recomande un vot de învestitură pentru Guvernul Cioloș. Dar nu este un vot în alb. Vreau să fiu foarte clar. Dacă vom avea cea mai mică îndoială, sprijinul nostru va înceta”, susținea Dragnea pe 17 noiembrie 2015.

După cum se ştie, guvernul Cioloş şi-a dus activitatea până la capăt, adică până după alegerile parlamentare din decembrie 2016. Și era vorba de un Guvern care nu avea susținere politică în Parlament.

În prezent, asistăm la un adevărat paradox. Un guvern, cu o majoritate confortabilă oferită de voturile coaliției PSD-ALDE și ale partenerilor UDMR din Parlament, mai instabil decât pe perioada așa-zișilor tehnocrați, se află în pragul găsirii unei a treia soluții pentru scaunul de premier.

Cauza este una singură și poate fi identificată în felul în care Dragnea înțelege să  conducă Executivul din biroul său de lider de partid. Cum condamnarea din instanță nu-i poate  permite să ocupe scaunul de premier, Dragnea a recurs la  soluția interpușilor, dar nu a unui om fidel, cum a procedat în cazul garniturii de miniștrii cheie, ci a unuia negociat cu Cotroceniul. Iohannis s-a folosit de atribuțiile sale prezidențiale pentru a-l strânge  cu ușa pe un Dragnea disperat după control și a reușit să obțină nominalizarea unor oameni  care nu se aflau în sfera de influență a liderului PSD și care nu aveau să răspundă ușor la orice de apăsare de buton comandată de acesta.

Rezultatele sunt cunoscute: Sorin Grindeanu a declanșat o criză  care a costat partidul la capitolul imagine și pe români la buzunare. Cu un partid deja fisurat, Dragnea a fost nevoit să înghită compromisul numirii lui Tudose, un outsider al cercului său de apropiați, bănuit de legături cu serviciile, dar și-a impus proprii de oameni de încredere în posturi cheie.

Ca și în perioada Grindeanu, sistemul dublei comenzi nu a dispărut.  O parte din miniștrii actuali  au continuat să ceară directive  și aprobări din Kisellef 10 și nu de la premierul în exercițiu,  creând premisele unui nou conflict  între cele două poluri de putere.

"Eu sunt de acord cu ce am spus eu", o declarație făcută de Dragnea recent, în plină criză, spune multe despre modul în care liderul PSD înțelege să conducă pe viitor atât partidul, cât și Guvernul.

O situație de care Tudose a știut să profite și să-și apropie social-democrații nemulțumiți de deciziile și numirile impuse de Dragnea  fără consultarea lor.  Cu toate acestea, Liviu Dragnea nu pare că vrea  să învețe din greșelile trecutului și continuă să fie fidel propriilor metode.

Singurul beneficiar al  acestor stări conflictuale nu este decât Klaus Iohannis. Printre obiectivele acestuia se numără și obținerea unui nou mandat prezidențial, iar drumul  poate  fi mai mult decât netezit de întreținerea stării conflictuale din PSD, inclusiv după noua criză  politică pe care o traversează conducerea acestui partid.

Potrivit unor surse politice convergente, șeful statului nu are decât de câștigat dacă această stare de lucruri se va perpetua în principalul partid de guvernare.

"Iohannis nu va pune bețe în roate numirii unui nou premier, cât timp acesta nu va fi un simplu pion în mâinile lui Dragnea și se va dovedi un nou Grindeanu sau un nou Tudose. Un partid blocat în conflictul președinte-premier, fracturat în facțiuni, nu are șansa de a-și mai canaliza energiile rămase pentru susținerea cu succes a unui candidat la viitoarele alegeri prezidențiale. Iohannis a înțeles asta de mai bine de un an  și ne joacă pe degete. Dacă Dragnea nu înțelege unde l-a dus capcana menținerii controlului 100% asupra propriului guvern, partidul riscă să piardă viitoarele alegeri", susțin surse din conducerea PSD, conștiente de cercul vicios care s-a creat între cei trei poli de putere.

Iar  informațiile legate de strategia  pe care Dragnea  o va adopta astăzi la CEX-ul PSD nu fac decât să confirme faptul că  lucrurile evoluează în direcția dorită de Cotroceni. Potrivit surselor  din PSD, astăzi apropiații lui Dragnea  vor ieși la rupere și vor cere un vot de încredere pentru prestația lui Tudose, care va fi acuzat la scenă deschisă.  Dragnea mizează că  retragerea cea  mai probabilă a sprijinului politic  din partea partidului îl va determina pe Tudose să-și depună demisia pentru a nu se ajunge la soluția deloc fericită a unei noi moțiuni de cenzură pentru debarcarea acestuia.

Pe de altă parte,  dacă Tudose rezistă și mută meciul în Parlament, forțând o nouă moțiune de cenzură, există riscul, deloc de neglijat ca scenariul demiterii lui Grindeanu să nu se mai repete. Și asta deoarece, filialele careîl sprijină pe actualul premier, se numără printre cele cu cel mai mare număr de parlamentari din PSD.

"Fără cele 10 organizaţii care îl sprijină pe Tudose, dintre care Iaşi, Constanţa, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Caraş, Timiş, care au mulţi parlamentari, nu au majoritate să demită guvernul", au declarat surse din PSD pentru Mediafax, ceea ce arată că Tudose este dispus să riște o fractură majoră în partid și să nu depună armele.

Chiar dacă nu se ajunge la o astfel de stare de lucruri,  evenimentele curg în favoarea președintelui. Singurul înlocuitor  vehiculat cu șanse reale  să fie acceptat de Iohannis este  actualul ministru al Apărării, Mihai Fifor, cel despre care se spune că are aceleași legături ca și Tudose, deci susceptibil să aibă pe viitor accese de indpendență ca și predecesorii săi. Un scenariu  care dă deja frisoane unor lideri din PSD care văd cum victoria lor zdrobitoare de la ultimele alegeri se irosește în van, iar actuala instabilitate guvernamentală le dă propriile planuri și interese locale peste cap.

"Klaus Iohannis va putea nominaliza pe oricine doreşte. E prea mare teama de anticipate în politica  noastră ca să ajungă la așa ceva. iar vom pleca capul, iar va fi numit un premier negociat, iar vom continua cu certurile și scandalurile, pentru că adevărata problemă nu va fi soluționată", susțin sursele citate.

De altfel, în caz de debarcare a  lui Tudose, PSD nu va mai veni la Cotroceni  ca în decembrie 2016, după o victorie teribilă care l-a obligat pe preşedinte să respecte rezultatul votului, ci după o nouă criză politică declanşată de acest partid, ceea ce îi conferă lui Iohannis avantajul de a impune spune o altă nominalizare decît cea  dorită de Dragnea, desigur, în interesul naţional al țării. Cu alte cuvinte, cutia Pandorei, deschisă de Liviu Dragnea, va pune PSD șă-și riște tot viitorul politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.