Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii afgani îi vor pe americani la discuţiile de la Doha, înaintea unei conferinţe internaţionale convocate de Kabul

AP
kabul

Talibanii afgani i-au invitat marţi pe americani să ”doscute direct” cu reprezentanţii lor în Qatar, o iniţiativă surprinzătoare după luni de escaladare a violenţei, relatează AFP. Apelul, postat pe site-ul lor, are loc cu o zi înainte de Conferinţa pentru Pace de la Kabul - la care nu sunt onvitaţi - şi în care preşedintele Ashraf Ghani promite să prezinte ”un plan de pace global”. Este prima oară de peste doi ani când insurgenţii par dispuşi la negocieri cu scopul de a pune capăt conflictului angajat din 2001 cu Statele Unite, în urma unei serii de atentate sângeroase vizând civili, la Kabul, la sfârşitul lui ianuarie.

Guvernul afgan a notat imediat că ”nu a refuzat vreodată vreo ofertă de a negocia”. ”Biroul Politic al Emiratului Islamic din Afganistan (denumirea oficială a mişcării talibane) îi îndeamnă pe conducătorii americani să discute în mod direct în vederea unei soluţii paşnice la problema afgană”, scriu talibanii, care dispun din 2013 de o reprezentanţă la Doha.

Începând din martie 2016, ei au refuzat în mod oficial orice participare la negocieri de pace, au dezminţit orice contact şi au respins oferte de dialog din partea Guvernului, ”atât timp cât nu se va pune capăt ocupaţiei străine” a Afganistanului, o trimitere la miile de militari americani desfăşuraţi în ţară în susţinerea forţelor afgane.

”MARIONETĂ”

Acest îndemn pare o nouă lovitură aplicată Guvernului afgan, în contextul în care acesta găzduieşte miercuri a doua conferinţă a ”Procesului de la Kabul”, la care participă 25 de ţări din regiune, inclusiv India şi Pakistanul - acuzat că-i susţine pe insurgenţi -, Statele Unite şi ONU, potrivit Ministerului de Externe.

”Ei vor evoca mecanismele de pace şi lupta împotriva terorismului”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, Ahmad Shekib Mustaghni. Prima reuniune a avut loc în iunie, fără vreun rezultat notabil.

Talibanii nu menţionează deloc această conferinţă şi propun să trateze direct cu americanii, ignorând Guvernul afgan, pe care-l tratează drept o ”marionetă”. ”Noi vrem să vorbim direct cu Statele Unite, pentru că ei şi cu noi suntem adevăratele părţi (în conflict)”, a justificat un comandant taliban, contactat de AFP în Pakistan. ”Atunci, să ne aşezăm şi să vorbim liniştiţi, fără terţi, fără Pakistan şi fără Afganistan”.

”Dacă America este sinceră, porţile noastre sunt deschise şi (îi) ajunge să ne contacteze biroul din Qatar”, a adăugat el. Talibanii au trimis în urmă cu două săptămâni o scrisoare deschisă ”poporului american şi Congresului”, în care explicau că ”războiul nu este alegerea (lor), ci (le) este impus” şi reclamau o soluţie paşnică la conflict, evocând preţul ridicat al acestuia plătit de către ”contribuabilii americani”.

”SINCERITATE”

”Trebuie acum ca americanii şi aliaţii lor să stabilească faptul că chestiunea afgană nu poate să fie rezolvată militar”, insistă ei marţi. ”Strategiile militare testate de 17 ani nu vor face decât să intensifice şi să prelungească războiul. Iar asta nu este în interesul nimănui”. Motivele acestei schimbări de strategie rămân dificil de înţeles, în contextul în care, sâmbătă, talibanii au revendicat trei operaţiuni împotriva unor baze militare sau poliţiei afgane, masacrând 18 militari în somn, la Farah, în vest.

La sfârşitul lui ianuarie, atentatele lor vizând Kabulul s-au soldat cu peste 130 de morţi şi 250 de răniţi, în mare majoritate civili. Iar pe teren, confruntările sunt în toi în mai multe provincii, inclusiv în Faryab, în nord-vest.

Concomitent, forţele americane şi-au multiplicat raidurile aeriene contra taberelor talibane de antrenament şi laboratoarelor de heroină, cu scopul de a le seca sursa de finanţare.

Iar în paralel, afgani şi americani au evocat în mai multe rânduri ipoteza închiderii reprezentanţei talibane la Doha. În opinia analistului Abdul Bari, "această escaladare militară recentă şi presiunea unor susţinători tradiţionali în Pakistan asupra talibanilor îi constrâng să discute. Iar ei se tem de închiderea birouui lor din Qatar, dacă acesta nu foloseşte la nimic”, anunţă news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.