Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii în Turkmenistan pentru discuţii asupra unor proiecte de infrastructură

Twitter
Turcia Turkmenistan Iran Uzbekistan Iran Irak Arabia Saudita

Turkmenistanul a primit sâmbătă o delegaţie a talibanilor pentru a discuta despre mai multe mari proiecte de infrastructură legând ţara bogată în gaze naturale cu Afganistanul şi alte state, a anunţat ministerul turkmen de externe, notează AFP preluat de agepres,

Turkmenistanul a stabilit legături strânse cu guvernul oficial de la Kabul în ultimii ani, dar a dialogat şi cu talibanii în trecut cu scopul de a obţine sprijinul lor pentru proiectele sale din Afganistan.

Un comunicat atribuit talibanilor, publicat pe site-ul Ministerului de Externe turkmen, menţionează că insurgenţii "şi-au exprimat sprijinul deplin pentru implementarea proiectelor de infrastructură menite să asigure bunăstarea şi prosperitatea poporului afgan".

O serie de mesaje pe Twitter ale unui purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat sâmbătă seara discuţiile din capitala turkmenă, Aşgabat, şi a precizat că a fost abordată, de asemenea, "securitatea frontierei dintre cele două ţări".

Luna trecută, Turkmenistanul a inaugurat un tronson de cale ferată, o linie electrică şi un cablu de fibră optică spre Afganistan, în contextul în care fosta republică sovietică încearcă să îşi consolideze rolul în reconstrucţia economiei afgane, devastată de război.

Proiectul liniei de înaltă tensiune este destinat transportului de energie electrică din Turkmenistan în Afganistan şi Pakistan, finanţat parţial de Banca Asiatică de Dezvoltare.

Un alt proiect este conducta de gaz pentru conectarea Turkmenistanului, Afganistanului, Pakistanului şi Indiei, numită TAPI, vitală pentru obiectivul autorităţilor de la Aşgabat de a deveni mai puţin dependente de achiziţiile de gaze naturale ale Chinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.