Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tânăr plecat din Irak din cauza războiului, mediator la un centru regional pentru integrarea migranţilor deschis la Galaţi

imigranti-refugiati-agerpres-465x390

Mohamed Gasmala a plecat din Irak în urmă cu un an din cauza războiului din ţara, unde se pregătea să devină farmacist. Acum, el este mediator la centrul deschis pentru a-i ajuta pe refugiaţi să se integreze, dar lucrează şi la o fermă de pui, informează news.ro.

Mohamed Gasmala a plecat din Irak în urmă cu un an din cauza războiului din ţara sa, unde se pregătea să devină farmacist. Acum, el este mediator la centrul deschis pentru a-i ajuta pe refugiaţi să se integreze, dar lucrează şi la o fermă de pui.

"Am venit aici în România acum un an, eu sunt mediator aici în centru, îi ajut prietenii mei, refugiaţi. Acolo în ţară este foarte greu, avem război acolo. Acolo studiam pentru a deveni farmacist. Vreau sa vorbesc mai bine limba română, vreau să rămân în românia, iar acum studiez la Universitate, la Facultatea de inginerie. Drumul până în România nu a fost prea greu, dar riscant. Familia mea e acolo. E greu să îţi găseşti un loc de muncă în România pentru că noi nu ştim să vorbim limba română şi nu avem certificate, acte. Angajatorii ne privesc aşa şi aşa. Pe stradă, oamenii au avut şi reacţii bune, şi rele. Am prieteni aici din Siria, Irak, România. Am prieteni mulţi, aici la centru sunt mediator, fac traducere. Am două servicii, unul de mdediator şi al doilea serviciu e în Brăila, la o fermă de pui", spune Mohamed Gasmala.

Ahmed Taha are 28 de ani şi este tot din Irak, de unde a plecat în urmă cu un an şi jumătate. Era student la Medicină şi în România vrea să urmeze aceleaşi studii.

"Am venit aici din cauza războiului. Acolo eram student la Medicină, iar în România vreau să studiez în continuare Medicina. Vreau să rămân aici, tot medic vreau sa fiu. Am fost primit bine, nu lucrez deocamdată", a spus Ahmed.

Cei doi tineri sunt beneficiari ai Centrului Regional de Integrare deschis la Galaţi, unde primesc consiliere adulţi şi copii care au dobândit o protecţie internaţională în România şi cărora li s-a recunoscut statutul de refugiat.

În centru au fost amenjate trei camere - o cameră pentru birouri, alta pentru cursuri de limba română, iar o cameră pentru relaxare, destinată mai ales copiilor, unde aceştia fac şi cursuri de limba română şi sunt ajutatţi să se integreze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.