Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara bogată în care oamenii sunt nevoiți să consume apă sărată, în timp ce apa potabilă devine un lux

britannica.com
uruguay montevideo

Situația apei potabile în Uruguay devine tot mai alarmantă, deoarece peste jumătate dintre cei 3,5 milioane de locuitori nu mai au acces la ea. Experții avertizează că această problemă ar putea persista timp de luni de zile, relatează The Guardian.

Cu mult timp în urmă, unii au prevăzut criza actuală, atrăgând atenția asupra vulnerabilității rezervorului unic care alimentează zona metropolitană din jurul capitalei Montevideo cu apă potabilă.

Deși Uruguay era considerată o țară cu resurse abundente de apă și cu un nivel ridicat de venituri conform normelor din America Latină, persoanele care au semnalat această problemă au fost catalogate drept paranoice, iar investițiile în infrastructura apei au fost neglijate.

Datorită celor trei ani consecutivi de secetă, rezerva de apă potabilă aproape că s-a epuizat, iar pentru a evita penuria, furnizorul de apă de stat, OSE, a început, de la începutul anului, să adauge treptat apă sărată din estuarul Rio de la Plata.

În luna mai, amestecătura ajunsese la nivelurile maxime de sodiu și cloruri indicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar în prezent aceasta le-a depășit de două ori, dând apei un gust neplăcut și stârnind discuții cu privire la posibilele efecte asupra sănătății.

Autoritățile consideră că substanțele chimice influențează doar gustul și mirosul apei și nu constituie un pericol pentru sănătatea celor mai mulți oameni.

În plus, unele categorii de persoane, precum bebelușii, femeile însărcinate și persoanele cu probleme de sănătate, au fost atenționate să nu bea apă, însă au existat declarații contradictorii cu privire la consumul acesteia pentru toată populația.

Alvaro Mombru, decanul Facultății de Chimie de la Universidad de la Republica, susține că apa nu ar trebui băută în prezent, în vreme ce Arturo Briva, decanul Facultății de Medicină, susține că apa poate fi consumată în siguranță, însă a atenționat că „pe măsură ce nivelurile cresc și timpul de expunere crește, pot apărea unele repercusiuni”.

În plus, specialiștii recomandă oamenilor dușurile de scurtă durată.

Potrivit unui sondaj efectuat în luna mai, circa jumătate dintre locuitorii din zona vizată și-au redus consumul de apă de la robinet, iar 35% au încetat complet să o mai bea.

Guvernul a exceptat de la plata taxelor apa îmbuteliată și a transmis că va acorda gratuit apă îmbuteliată la peste 500.000 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.