Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara din Europa care anunță că va investi oricât pentru a începe producţia vaccinului Sputnik V cât mai curând

Sputnik News
sputnik 5 vaccin

Serbia va investi oricât de mult va fi necesar pentru a începe până la finalul anului producţia internă a vaccinului Sputnik V dezvoltat de Rusia, a declarat vineri preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, pentru Reuters.

Un grup de experţi ruşi este aşteptat săptămâna viitoare în Serbia pentru a discuta despre demararea producţiei locale de vaccinuri Sputnik V până la sfârşitul anului, scrie agerpres.ro.

Citește și: Florin Roman îl pune la punct pe Claudiu Năsui: ‘Nu poți să conduci o țară doar prin postări pe Facebook. Vă recomand o cafea tare și rezolvați această problemă’

Vucic a menţionat că a ajuns la un acord iniţial cu omologul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu privire la lansarea procedurii de fabricaţie, pe care a descris-o drept 'complicată şi dificilă'.

Cu peste 530.000 de locuitori vaccinaţi, adică în jur de 7,5 % din populaţie, Serbia se află pe locul patru în lume în ce priveşte rata vaccinărilor la 100 de locuitori, după Israel, Marea Britanie şi Statele Unite.

Citește și: Atac devastator la adresa Guvernului: ‘Pentru asta au fost votați? Să vândă România bucată cu bucată, activ cu activ?’

Conform programului de vaccinare al statului, sârbii pot opta în prezent între vaccinurile Pfizer Inc-BioNTech, Sinopharm (China) sau Sputnik V.

'În acest moment nu deţinem capacităţi (de producţie pentru Sputnik V), dar le vom construi. Nu contează cât de mult vor costa, vom investi', a subliniat Vucic.

Citește și: Sorin Cîmpeanu, anunț despre redeschiderea școlilor: ‘Fără rabat de la portul măștii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esențial’

În Serbia, unde sistemul de sănătate a ajuns în pragul colapsului, s-au infectat până acum 402.000 de oameni, iar 4.085 au murit. Rata de infectare a scăzut în ultimele săptămâni, dar mii de pacienţi rămân spitalizaţi.

Potrivit preşedintelui Vucic, Serbia îşi propune să producă vaccinul Sputnik V nu doar pentru necesităţile proprii, ci şi pentru export în toată regiunea.

Citește și: Vlad Voiculescu sare în apărarea lui Clotilde Armand: ‘Spitalul pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ nu va fi văduvit de fonduri’

Ţara balcanică se aşteaptă să primească în această lună 200.000 de doze Sputnik V, 500.000 de vaccinuri Sinopharm, în jur de 90.000 de la Pfizer-BioNTech şi 'primele cantităţi de peste 100.000 de doze' de la AstraZeneca.

'Vaccinul chinezesc este cel mai scump', a adăugat Vucic.

Citește și: Lovitură pe scena politică! Un important lider PSD dă tonul și anunță o posibilă alianță cu liberalii. Lider PNL: ‘Sunt oameni responsabili și în PSD’

Profitând de relaţiile strânse cu China, care a investit miliarde în Serbia, aceasta este una din primele din Europa care a început vaccinarea în masă cu 1 milion de doze Sinopharm achiziţionate până acum.

'Îi sunt recunoscător preşedintelui Xi pentru aceasta. Am citit rapoarte despre calitatea vaccinurilor şi mi-am dat seama că vaccinul chinezesc este unul foarte bun', a menţionat Vucic.

Citește și: Anunț de ultim moment! CNCAV: ‘Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare’

Preşedintele a mai spus că Serbia va cheltui între 200 şi 300 milioane de euro - până la 0,7% din PIB - în acest an pentru a achiziţiona suficiente doze de vaccinuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.