Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Târgul de la Victoriei și cele trei interese ale PSD

Inquam Photos / George Călin
Inquam proteste 2 decembrie

Trei tipuri de interese se luptă pentru supremație în PSD. Nu vorbim aici de tabere în partid ci mai degrabă de scopuri discordante care trebuiesc urmărite. Orice membru și lider al PSD poate să urmărească unul sau mai multe din aceste interese. Să ilustrăm cu s-au desfășurat ele în timpul târgului din Piața Victoriei propus și apoi abandonat de Gabriela Firea.

Interesul penalist

... este acela de a dilua aplicabilitatea unora dintre legile care guvernează Justiția apărând astfel proprii membri. Interesul acesta a dus la OUG 13, la manifestațiile de la începutul anului, apoi la noile legi, mai convolute date de Guvern și la noile proteste (și ele mai convolute) care se nasc în stradă.

Interesul politic

În mod normal interesul politic al PSD ar fi sa câștigr măcar următoarele alegeri parlamentare. Acest interes nu este tocmai bine servit de organizarea unui târg de Crăciun făcut parcă fix în ciuda populației Bucureștiului. Dar nici nu dăunează masiv în condițiile de polarizare a populației în care trăim. Mai pregnant este aici interesul politic al dnei Firea.

Gabriela Firea nu are prea mult de pierdut din organizarea unui târg de Crăciun. Dacă manevra are efect, atunci, dimpotrivă, are foarte mult de câștigat. Brusc, ea devine eroina legendară a uneia din puținele lupte câștigate de PSD în ultima vreme. Arată baronilor locali cum se conduce un oraș. De fapt nu, căci baronii știu deja. Arată baronilor locali că este una de-a lor. Cu voi, dintre voi, pentru voi, după cum spune un vechi slogan.

Dacă protestatarii stricau târgul în plină desfășurare, nu era o tragedie. Protestul se ținea la Guvern și Împotriva guvernării. La Primărie ar fi fost oricum liniște. Plus că ar fi apărut material de victimizare numai bun de difuzat pe posturile prietene.

Interesul de a guverna

Politica e interesantă, dar scopul ei este puterea. Iar PSD este o mașină construit pentru a obține și menține puterea. Când dl Tudose a strâmbat din nas la ideea deja nepopulară a târgului de la Victoriei, el s-a reprezentat nu doar pe sine ci pe fiecare PSD-ist care nu dorește ca Guvernul să fie iară pus pe butuci de protestele de stradă.

Citiți și: EXCLUSIV Noi STENOGRAME din PSD: Replicile lui Mihai Tudose pentru Gabriela Firea și răspunsul primarului

Cel mai probabil, deși nu cu siguranță, printre susținători premierului s-a numărat și Liviu Dragnea, conștient că nu poate schimba guvernele ca pe cămăși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.